TAKO MALENI, A TAKO GLASNI: Bebe hrču iz nekoliko razloga, a evo kako im pomoći

Ako vaša beba u posljednje vrijeme “bruji” ili hrče dok spava, evo savjeta kako da s tim izađete na kraj.

Shutterstock

Tijekom prvih nekoliko mjeseca bebina života, ona će vas najviše od svega iznenaditi zvukovima koje 'ispušta'. Začudit ćete se jer cmokće, kiše, stenje, ali i hrče. Dišnoi putovi, koji prolaze kroz njezin nosić, još su uski, a ondje se često nakupi i sluzi te, prvih dana života, ostataka plodove vode.

Ne brinite, nema opasnosti, a evo kako hrkanje možete ublažiti.

1. Čišćenje nosnih putova

Moguće je da vaša beba hrče zbog alergije ili prehlade. Očistite joj nosne šupljine fiziološkom otopinom (ili slanom morskom vodom u spreju) − možda će to pomoći da hrkanje prestane.

Profimedia 

2. Uvijek učinkovita topla kupka

Da biste spriječili hrkanje, pročistite bebine nosne putove uz pomoć tople kupke, najbolje u večernjim satima, prije spavanja.

Profimedia 

3. Koristan ovlaživač zraka

Stavite ga u bebinu sobu. Tijekom hladnih dana, kao i ako beba ima alergiju, primijetit ćete smanjenje učestalosti hrkanja kada upotrebljavate ovlaživač.

Profimedia 

4. Što ranije u krevet − to bolje

Stavite bebu rano u krevet. Mnoge bebe hrču zbog toga što odu na spavanje tek kad su previše umorne.

Profimedia 

5. Uklonite alergene iz svojeg doma

Razni alergeni mogu dovesti do prekomjerne proizvodnje sluzi, što uzrokuje hrkanje. U bebinoj blizini ne smije biti prašina, perje, životinjske dlake, određene igračke (punjene krznene životinje), previše pudera u zraku prilikom njege, čestice prašine iz peći, vlakna iz vunenih prekrivača…

Pušenje u bebinoj blizini strogo je zabranjeno! I ono u velikoj mjeri može izazvati hrkanje.

6. Provjerite bebino zdravlje

Odvedite bebu pedijatru ako vas njeno hrkanje zabrinjava. U nekim slučajevima ono može ukazivati ​​na ozbiljniji problem, kao što je apneja ili uvećani krajnici (iako se to rijetko događa kod dojenčadi).

Detaljno objasnite liječniku kako izgleda kada beba hrče (možete i snimiti mobitelom ili fotoaparatom), kao i to bori li se tada da dođe do daha.

7. Dalje od zaraženih

Da biste izbjegli česte prehlade kod bebe, a samim tim i hrkanje, držite je dalje od druge prehlađene djece, kao i od bilo koje odrasle osobe ako sumnjate da boluje od neke respiratorne infekcije.