Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PITANJE KOJE MUČI MNOGE MAJKE U SEZONI VIROZA: Smijete li dojiti ako ste prehlađeni?

Autor Sunčica Got

Nema opasnosti za bebu ako dojite prehlađeni.

 dojenje s maskom.jpg Izvor: Shutterstock

Ako ste roditelj, ne možete samo tako uzeti bolovanje i slobodan dan. Zahtjevno je brinuti o bebi kada se ne osjećate dobro, a mnoge se majke pitaju je li sigurno nastaviti s dojenjem ako su prehlađene ili bolesne. Dojenje je i u ovoj varijanti sigurno za bebu, čak i korisno jer joj omogućuje antitijela koji će je čuvati od bolesti.

Virus prehlade ne prolazi kroz mlijeko

Virusi prehlade i gripe ne prolaze kroz mlijeko, a novija istraživanja pokazuju da isto vrijedi i za virus COVID - 19. Ipak, majke svoje bebe mogu zaraziti kapljičnim putem pa je preporuka da nose masku za lice u neposrednoj blizini beba, dok god im traju simptomi.

Ako ste prebolesni da bi dojili, pokušajte se izdojiti i dati partneru da nahrani dijete. Također, neka partner ili netko bližnji preuzme veći dio brige o djetetu dok ne budete bolje.

Pokrivajte usta kada kašljete ili kišete, redovito perite ruke, a posebice prije dojenja ili izdajanja. Ako primijetite da dijete ima slične simptome vašima i ponaša se drugačije nego inače, kontaktirajte liječnika.

 dojenje Izvor: Shutterstock

Vitamin C u prehrani

Pokušajte pronaći vrijeme za odmor jer je on najveći saveznik u borbi s prehladom, daje šansu vašem imunološkom sustavu da se bori s virusima.

Pojačajte unos vitamina C u prirodnom obliku. Jedite naranče, mandarine, grejpfrut, kiwi, papriku, brokulu, kiseli kupus i špinat. Godit će vam i hrana bogata cinkom poput puretine, govedine, jaja, jogurta i zobi. Pijte dovoljno tekućine, kuhajte temeljce od kostiju i domaću pileću juhu kako biste tijelo opskrbili elektrolitima.

Možda će vas zanimati

Najnovije