KAKO ODJENUTI NOVOROĐENČE PO VRUĆINAMA? Njihova temperatura je viša od naše, vodite računa o tome da im nije prehladno

Nedavno ste rodili i ne znate kako odjenuti bebu za ove ljetne mjesece, nije vam jasno smijete li uključiti klima uređaj, pitate se treba li djetetu pidžama za spavanje? Pronašli smo odgovore na sva vaša pitanja...

Shutterstock nije jednostavno odjenuti bebu u ljetnim uvjetima, jer je njihova temperatura tijela drugačija od naše

Kad je novorođenče sito, suho, nema temperaturu i ne grči se zbog bolova u trbuščiću, a i dalje neutješno plače, velika je vjerojatnost da vam pokušava reći kako mu je vruće ili hladno. Bebu nije jednostavno odjenuti u ovim ljetnim mjesecima jer, osim odgovarajuće temperature, u obzir valja uzeti i zaštitu od vjetra ili sunca.

Kod novorođenčadi treba voditi računa o tome da je njihova prirodna temperatura mrvicu viša od naše, pa ih treba odijevati malo toplije nego što odijevamo sebe. Zapravo je nekakvo nepisano pravilo sljedeće: jedan sloj odjeće više od nas. Kad su u pitanju malo starije bebe, najbolje se držati onoga da je djeci vruće jednako kao i nama, pa im je i svaki dodatni sloj odjeće jednako nepodnošljiv kao što bi bio i nama. Osim toga, odjenete li dijete previše, moglo bi od znoja dobiti osip, a pri duljem izlaganju takvim uvjetima i toplinski udar.

Shutterstock  Materijal idealan za svako doba godine, a osobito za ljeto, svakako je pamuk

SAMO PAMUK

Materijal idealan za svako doba godine, a osobito za ljeto, svakako je pamuk, koji osjetljiva dječja koža najbolje podnosi. Bodiji, hlačice, majice, haljinice – sve bi to trebalo biti od prirodnog pamuka tankog tkanja i ne preusko krojeno jer ćete svoje dijete, a i sebe, tako najprije poštedjeti muka neugodnog crvenila i osipa. Bodići su pritom najzahvalniji dio bebine garderobe jer dijete može za velikih vrućina biti samo u njima, a roditelji se ne moraju brinuti hoće li se pelena “oteti kontroli” ili leđa nakon malo meškoljenja ostati gola.

OPREZ, SUNCE!

Valja stalno imati na umu upozorenje i liječnika i meteorologa kako boravak na suncu između 10 sati ujutro i 17 sati poslije podnenipošto zbog zračenja nije preporučljiv ni odraslima, a djeci još manje. Stoga je bolje, kad je to moguće, ljetne šetnje s djetetom organizirati u ranijim jutarnjim ili večernjim satima, kad ni vanjske temperature nisu tako visoke, a rizik izlaganju štetnim sunčevim zrakama bitno je smanjen. Opasnost od sunčevih zraka za novorođenčad i bebe još je veća jer djecu do šest mjeseci starosti (neki kažu i do godine dana) nije preporučljivo mazati kremama sa zaštitnim faktorom. Njihova je koža još uvijek preosjetljiva i nije formirala dovoljno prirodne obrane, a svako sredstvo za zaštitu od sunca sadržava (relativno) agresivne kemikalije koje prodiru u tijelo.

Tako se vraćamo na tanki pamuk: kad ste vani, djetetu trebaju dugi rukavi, duge nogavice, a bilo bi dobro i da su odjevni predmetisvjetlijih boja jer one bolje odbijaju sunčeve zrake i čine boravak na zraku ugodnijim. Šeširić je također obvezan: kapica će samo djelomice pomoći, dok će šeširić širokog oboda koji pokriva sa svih strana, uključujući i vrlo osjetljivu kožu vrata, mnogo bolje zaštititi bebu od sunca. Toga bi se trebalo pridržavati i za oblačnih dana jer štetna zračenja u ljetnim mjesecima prodiru i kroz naoblaku u ono vrijeme od 10 do 17 sati, pa izlaganje gole dječje kože ni tada nije poželjno.

Shutterstock  Najbolje je kad je to moguće ljetne šetnje s djetetom organizirati u ranijim jutarnjim ili večernjim satima

SLOJEVI, SLOJEVI

Vrijeme ljeti zna biti vrlo prevrtljivo. Niste se ni snašli, a već se spustio pljusak i temperatura pala za 15 stupnjeva. Čak i ako nisu posrijedi tako drastični vremenski uvjeti, uvijek je dobro u pripremi imati dodatne odjevne predmete kad izlazite s novorođenčetom ili bebom iz kuće. Periferna cirkulacija u tako male djece zbog nekretanja još uvijek ne funkcionira u potpunosti, stoga je dobro sa sobom ponijeti čarapice i rukavice. Starija beba može cijelo ljeto provesti samo u peleni i bodiću, ako to temperature dopuštaju, no ipak je potrebno češće provjeriti temperaturu ruku i nogu. Ako su hladne, bebi trebaju čarapice i rukavice, možda i kakva lagana, pamučna vestica ili jakna.

Shutterstock  Vrijeme ljeti zna biti vrlo prevrtljivo pa je, u slučaju da naglo zahladi, najbolje bebu odjenuti slojevito

OPASNOST KLIMA UREĐAJA

Nagle promjene vremena nisu jedina vanjska temperaturna okolnost o kojoj valja povesti računa. Veliki su izgledi da ćete, dok ste s bebom izvan kuće, ušetati u klimatiziran prostor. Mnogi pretjeruju s rashlađivanjem, pa razlika između temperature s asfalta i klimatizirane unutrašnjosti zna biti i 20 stupnjeva. Čak i kad nije tako i kad se temperatura unutrašnjosti održava na zdravih 6-7 stupnjeva razlike prema vanjskoj, taj je prijelaz ipak pomalo šokantan. Stoga sa sobom nosite pamučnu dekicu u koju ćete umotati dijete. Dekicu je, naravno, dobro imati i zbog naglog podizanja vjetra, a dobro je sa sobom osim šeširića nositi i kapicu, koja će u slučaju naglog pada temperature ili vjetra bolje prianjati uz djetetovu glavicu i štititi uši. Kad smo već kod klimatizacije, treba reći i ovo: ako iz rashlađenog prostora izlazite na vrućinu, bilo bi dobro da to ne činite naglo; najbolje je određeno vrijeme prije izlaska isključiti klimu i omogućiti djetetu da se prilagodi vanjskoj temperaturi. Izbjegavajte šetnje s malim bebama kad je vani 30+ ako planirate ući u neki od klimatiziranih trgovina jer je to jako velika razlika u odnosu na vanjsku temperaturu.

Ako je vaš dom klimatiziran, vodite računa da dijete ne bude izloženo izravnom puhanju, osobito ne dok spava ili ako je tek okupano.

Shutterstock  Mnogi pretjeruju s rashlađivanjem, pa razlika između temperature s asfalta i klimatizirane unutrašnjosti zna biti i 20 stupnjeva

MIRNE LJETNE NOĆI

Ako je temperatura zraka tijekom ljetnih noći u vašem životnom prostoru oko 24-25 stupnjeva, novorođenče ili beba mogu spavati u pamučnoj pidžami bez vreće. Ako vam se, pak, temperatura u sobi penje iznad 26-27 stupnjeva, dijete može spavati samo u bodiću. Ako primijetite da vaša nešto starija bebica ne voli pokrivanje i da skida sa sebe odjeću, moguće da joj paše manje toga na njoj i da joj je vruće. Spava li mirno samo u kratkoj majici s pelenom, možete biti mirni jer joj je tako očito sasvim ugodno.

Djetetovu odjeću za spavanje u klimatiziranom prostoru također treba prilagoditi: ako je temperatura u sobi oko 22 stupnja, novorođenče ili beba treba spavati u pidžamici i vreći.

U svakom slučaju, želite li znati kako vaše novorođenče podnosi temperaturu okoline, bilo danju ili noću, najbolje je periodično provjeravati njegovo tijelo. Hladne ruke i noge – odjenite ga u još jedan sloj odjeće. Oznojena leđa – odjeven je pretoplo, a uz skidanje sloja odjeće možete i sebi i svojoj bebi priuštiti malo rashlađivanja vodom.

Shutterstock  Ako vam se temperatura u sobi penje iznad 26-27 stupnjeva, dijete može spavati samo u bodiću

Oprezno s prekrivanjem kolica u šetnji!

Jedna od velikih pogrešaka na koje često nailazimo je da roditelji u želji da zaštite bebu od sunca kolica prekrivaju s tetra pelenama, ručnicima, dekicama i ostavljaju tek mali dio otvoren za zrak... Time smanjujete dotok kisika do bebe, a povećavate toplinu u kolicima jer nema dovoljnog prozračivanja. Od sunca je sasvim dovoljno pokrivalo od kolica ili pomični suncobran koji ćete podešavati ovisno o tome kako se krećete vi i gdje pada sjena. Uvijek se pokušajte staviti u perspektivu bebe kad je stavljate u određene uvjete ako niste sigurni radite li dobro.

Tekst: I.T.