Grižnja savjesti ne mora biti nužno loša. Ona, u razumnoj mjeri, može biti dobar motivator

„Ako se majka smatra krivom što ne provodi dovoljno vremena s djecom, možda će je upravo taj osjećaj krivnje potaknuti da bude češće s njima“, ističe dr. Marjorie Hardly, dječja psihologinja na Eckerd Collegeu u St. Petersburgu. Ako je, pak, muči to što se dijete prehladilo, drugi će put provjeriti je li dovoljno toplo odjeveno.



Osjećaj krivnje dobar je kad se odnosi na nešto na što vi zaista možete utjecati. Također, kada učinite nešto što niste trebali i svjesni ste toga, bilo bi dobro da se ispričate. Ako kaznite sina zato što je razbacao igračke po sobi, a poslije utvrdite da je to učinila njegova sestra i žao vam je što ste ga izgrdili, ispričajte mu se. Recite: ‘Učinila sam pogrešku i žao mi je zbog toga’. Na taj ćete način dijete naučiti da se treba ispričati kada učini nešto loše“, ističe dr. Stern.



Osjećaj krivnje zbog stvari koje ne možete promijeniti potpuni je gubitak vremena i energije




Osim u ovim slučajevima kad je krivnja motivator, u svim drugim slučajevima ona je potpuni gubitak vremena i energije. „Nema se smisla gristi zbog onih stvari na koje ne možemo utjecati. Takva je grižnja savjesti nepotrebna. Čemu osjećati krivnju što smo dijete ostavili u jaslicama kad nemamo drugog izbora?!“ tvrdi dr. Hardly.



Stručnjaci se također slažu da nije dovoljno samo osvijestiti da je osjećaj krivnje nepotreban, već treba napraviti nešto kako bismo ga uklonili. „Trebate poraditi na tome da se osjećate bolje. Ako već morate ostaviti dijete u jaslicama, potrudite se da prije spavanja izdvojite vrijeme samo za njega i radite ono što on voli“, ističe dr. Hardly.






Koji su sve razlozi za osjećaj krivnje nakon porođaja i kako ga pobijediti?




Dijete se rodilo - osjećaj krivnje tek sada uzima maha







Tekst: Roditelji.hr


Foto: Thinkstock