Kriza koja vlada natjerala nas je da počnemo razmišljati o tome kako trošimo

“Ja sam u siječnju na jednom postu na forumu saznala o velikoj zimskoj rasprodaji u jednome riječkom trgovačkom centru i potpuno opremila dijete za sljedeću zimu za smiješno malo kuna. Kupila sam zimsko skijaško odijelo za 40 kuna, a isto u sezoni košta do 200 kuna. Preporuke su zaista vrijedne pohvale, sačuvaju vam kune u novčaniku, a izbjegnete lutanje po trgovinama u potrazi za povoljnijim komadima”, iskustvo mame s foruma.



Većina nas u ova loša vremena pokušava na razne načine uštedjeti, kupujemo samo ono što nam je zbilja potrebno... i ako to pametno radimo, taj naš novi način razmišljanja ne mora nužno promijeniti i naš standard življenja. Dapače.



Prednost foruma


Odličan izvor informacija za povoljnu dječju odjeću i opremu su forumi. Osim što možete iz iskustava drugih roditelja saznati dosta načina uštede, prednost je foruma i to što možete oglasiti potražnju za nečim što vam treba. Među mnoštvom roditelja, uvijek se nađu oni koji imaju upravo to što je vama potrebno.


Obratite pozornost i na forumsku rubriku: mali oglasi, akcije, popusti, rasprodaje jer ćete tamo uvijek naći najnovije informacije iz “prve ruke” o tome što i gdje naći po akcijskim cijenama i na popustima.


Želite li razmijeniti s drugim roditeljima višak robice ili opreme za bebe, pridružite se našem novootvorenom Forumu.



Klikom do jeftinije robe


Pravo carstvo rabljene ili potpuno nove robe koju možete kupiti jako povoljno svakako je eBay. Za neke predmete morate se natjecati, a neke možete kupiti odmah, kao da kupujete u trgovini.



Cijena “buy it now” predmeta je fiksna, nema licitacije i uglavnom je nešto viša. “Bidanje” ili licitiranje s druge strane jako je jednostavno. Recimo, za predmet za koji se želite natjecati početna je cijena 0,99 funta. Vi odmah možete ponuditi svoju cijenu, primjerice 1 ili 5 funta. Sve dok drugi ponuđači ne prijeđu vašu ponuđenu cijenu − vi ste najviši ponuđač.



To se sve vidi u vašim postavkama na “My eBay”. Ako vas netko nadvisi u cijeni, ponovno možete ponuditi više ili odustati. Pobjednik je onaj tko je na kraju licitacije ponudio najvišu cijenu.



Može vam se dogoditi da vi sami licitirate za jedan predmet i da prođete jako jeftino, a može nastati prava gužva oko vašega predmeta, pa da on na kraju licitacije košta tek malo manje ili čak bude skuplji nego da ste ga odmah kupili. Uglavnom, prije licitacije ili kupnje na eBayu važno je provjeriti dvije stvari: je li isporuka predmeta “worldwide” ili u sve zemlje, kako ne biste imali problema s preuzimanjem te koliko vaš prodavač ima prodanih predmeta. Ako mu je to prvi predmet koji prodaje − nije siguran i bolje vam je da nađete drugoga kojega su njegovi kupci pozitivno ocijenili.



Isto tako, ako ne platite predmet u roku od 7 dana od završetka “bidanja”, dobivate negativnu ocjenu (feedback) od samog prodavača (sellera) i to nije dobro. Onda možete imati probleme s drugim prodavačima koji vam neće prodati svoju robu jer ste nepouzdan kupac.



Plaćanje


Na eBayu se plaća putem PayPala i to velika većina prodavača traži. Svoju karticu registrirate na PayPalu i preko te internetske kompanije za uplate i novčane prijenose plaćate. Jedan je od glavnih razloga zaštićenost vaših podataka, da nitko ne vidi cijeli broj vaše kartice i da se u slučaju refundacije novac izravno vama vraća na karticu. U slučaju da paket ne stigne ili nije onakav kako ga je prodavač opisao, možete se žaliti preko PayPal centra za korisnike pa oni vode taj proces da se dokaže tko ima pravo ili krivo te da dobijete iznos koji ste uplatili prodavatelju natrag. Preko internetske prodaje možete naći i nove stvari, originalne marke. To je također jako isplativo. Ako vaša pošiljka ne košta više od 160 kn, ne plaćate carinu. Za pošiljke iznad 160 kn, npr. dječje odjeće morate platiti 14% cjelokupnog iznosa, PDV od 23% te manipulativne poštanske troškove od oko 50 kn.


Isplativije će vam biti ako pošiljatelju kažete da vam robu pošalje preporučenom pismovnom pošiljkom.



Tekst: Lejla Dervoz Rajić


Foto: Thinkstock