Pomisao da ćete otići od kuće i ostaviti svoju bebu može biti bolna, što je potpuno prirodno. Priroda na taj štiti bebe od napuštanja. No suvremeno društvo, koje zahtijeva da se majka brzo vraća na posao, pa makar to bio i rad od kuće, učinit će da ćete se povremeno morati odvojiti od bebe. Kako bi to odvajanje bilo što manje bolno, psiholozi su za vas pripremili nekoliko savjeta.

Pripremite se

Pobrinite se da svoju bebu ostavite s osobom koja ju je već čuvala jer će tako biti lakše i bebi i vama. No ako se nalazite s prijateljicom na kratkoj kavi, bebu ostavite s tatom.

Nemojte se osjećati krivima

U redu je napuniti baterije, a dobro je i da se beba poveže s drugima i nauči da se i drugi mogu pobrinuti za nju.
Počnite s kratkim izlascima. Neka vaš izlazak bude kratak i zadržite se blizu kuće. Tako nikada niste daleko u slučaju da se hitno trebate vratiti.

Nemojte se živcirati

Zbog svog instinkta za preživljavanje, bebe su programirane da uoče svaku vašu emociju. Ako ste vi ili vaš partner zabrinuti oko svog odlaska, beba će to osjetiti, i to će povećati njezinu tjeskobu pa će se teže prilagoditi na vašu odsutnost.

beba plače
Shutterstock 

'Objasnite' bebi

Možda ćete se osjećati pomalo glupo jer smatrate da vas beba ne razumije, ali razgovor s djetetom i objašnjavanje kamo idete smirit će vas, ali i bebu. Recite djetetu da ćete se brzo vratiti, ponašajte se normalno i pričajte o tome kamo idete i zašto. Ako je beba budna, ostanite mirni, a kad se vratite kući, recite joj da vam je jako nedostajala.

Ostavite upute

Osobi koja ostaje s bebom, ostavite točne upute i, naravno, adresu na kojoj ćete biti. Dajte si priliku da prestanete konstantno provjeravati telefon, tako što ćete osobi koja čuva dijete reći da ćete nazvati u određeno vrijeme.

Ostavite 'čuvalici' sve potrebno za brigu o bebi, od izdojenog mlijeka do igračaka, kako ne biste brinuli da nešto nedostaje vašoj bebi dok vas nema. Također, važno je da beba spava u krevetiću pokraj vašeg kreveta.

Pokušajte se isključiti

Znamo da je doista teško ne razmišljati o svome djetetu, ali stvarno morate pokušati. Bebe su puno jače nego što mislite i ionako ne biste trebali biti s njima 24 sata na dan, tvrde stručnjaci. Djeca se prilagođavaju na vaše odsustvo i što češće to radite, to će vama i njima biti prirodnije.