Dojenje je posebno razdoblje za mamu i bebu, posebno nakon što se uspostavi ritam i prebrode oni početni ‘problemi’. Međutim, što ako ste iz nekih razloga primorani bebi dati svoje mlijeko u bočici, a ona ga odbija?

Vjerojatno će vam prvo pasti na pamet da promijenite bočicu ili sisač na bočici, ali uopće nije problem u tome. Istina je da je mlijeko promijenilo okus. Ako sami kušate, primijetit ćete da mlijeko ima čudan okus, kao da je pokvareno. No sve je u redu s mlijekom, samo ima veću koncentraciju lipaze nego kada ga beba pije izravno iz dojke.

Što je mlijeko sa visokom koncentracijom lipaze?

Lipaza je enzim koji je prisutan u majčinom mlijeku, a njegova je funkcija razgrađivanje masti. Iako je proces koji lipaze obavljaju normalan, višak ovog enzima može dovesti do promjene okusa mlijeka, zbog čega ga beba uglavnom odbija. Okus može bit pomalo ‘metalan’ ili ‘sapunast’. Promjena okusa ne događa se odmah, ali može se dogoditi u roku nekoliko sati od izdajanja, posebno ako ga držite na sobnoj temperaturi.

Je li takvo mlijeko opasno za bebu?

Iako višak lipaze može promijeniti okus mlijeka i dati mu pokvaren ‘šmek’, to ne znači da je stvarno i pokvareno i štetno za bebu. Takvo se mlijeko može najnormalnije konzumirati, bez ikakvih posljedica, ali je činjenica da će beba zbog intenzivnog okusa najvjerojatnije odbiti takvo mlijeko.

mama izdaja mlijeko za bebu
Shutterstock 

Što uzrokuje visoku razinu lipaze?

Stručnjaci još nisu pronašli razloge zbog kojih raste koncentracija lipaze u majčinom mlijeku nakon izdajanja. Može se dogoditi i da se s prvim djetetom ne pojavljuje višak lipaze (ili da djetetu to ne smeta), a s drugim da dolazi do promjene u mlijeku. Ključno je reći da ako djetetu ne smeta mlijeko i ne buni se, slobodno ga nastavite davati.

Što možete učiniti?

Ako beba odbija mlijeko i primijetite da je problem u okusu, pa posumnjate na višak lipaza, to možete riješiti postupkom nakon izdajanja. Prvo zamrznite nekoliko vrećica mlijeka, pa jednu od njih nakon tjedan dana izvadite i provjerite odgovara li bebi okus.
Druga je preporuka da odmah nakon izdajanja pustite mlijeko da proključa pa ga potom naglo zamrznete. Zapravo, zagrijavanjem se sprječava djelovanje lipaze pa mlijeko neće poprimiti čudan okus.