Tek rođene bebe su roditeljima prava čuda, ispuštaju razne zvukove koji su im čudni, a posebno im je zabrinjavajuće disanje. Stoga, donosimo kratak pregled na temu kada je bebino disanje normalno, a kad imate razloga za zabrinutost.

Kad ste roditelji prvi put i kad vaše zlato tek dođe iz rodilišta, malo toga iskustveno znate o bebama. Prvi dani i tjedni mogu biti frustrirajući, ispunjeni besanim noćima tijekom kojih samo osluškujete disanje svoga novorođenčeta.

Ako primijetite da se bebin prsni koš pomiče ubrzano, prva će vam misao biti da možda nešto nije u redu s njezinim plućima ili dišnim putovima. No dišni sustav novorođenčadi je još u razvoju i njihovo je disanje drukčije nego kod starije djece i odraslih osoba. I to je tako sve dok ne navrše dva mjeseca života.

Važno je znati ove činjenice!

Bebe udahnu otprilike 40 do 60 puta u minuti. To se izravno odražava na kretanje prsnog koša koji ima malo masnog tkiva zbog čega je uočljivije ubrzano disanje.

Novorođenče, dakle, u minuti udahne čak 60 puta u minuti, a odrasla osoba samo 20. No disanje bebe karakteriziraju i ritmičke promjene. Ponekad novorođenčad diše nepravilno i nazalno, mogu čak i hrkati, uzdisati i ispuštati čudne zvukove.

1. Nepravilno disanje

Novorođenčad diše u nestabilnom ritmu. U jednom trenutku mogu duboko i ubrzano udahnuti zrak, a za nekoliko minuta prijeći na sporo i kratko disanje.

novorođenče zijeva
Shutterstock 

Budući da često plaču, to utječe i na promjene u njihovu disanju. Valja napomenuti da su prijevremeno rođene bebe sklonije nepravilnom disanju, što je posljedica nezrelosti pluća.

Tijekom prvog mjeseca života bebe obično prestaju disati između 5 i 10 sekundi i automatski nastavljaju s respiratornim ciklusom bez utjecaja na njihov kardiovaskularni sustav.

Iako se to ne čini normalnim, novorođenčad često zastaje s disanjem. Smatra se rizičnim ako je stanka u disanju duža od 20 sekundi.

2. Bebe dišu samo na nos

Do 6. mjeseca života bebe udišu zrak samo kroz nos jer im je meko nepce vrlo blizu nepčane resice, što ne dopušta kisiku da prođe kroz usta.

3. O hrkanju

Bebe često hrču. Glavni uzrok hrkanja je sekret iz nosa, a posljedica je čestog plakanja. No ako dijete nije prehlađeno i nema sluzi, a jako hrče, posavjetujte se s pedijatrom. Popratni simptomi, koji upućuju na zabrinutost, pojačano su znojenje tijekom spavanja i prestanak disanja duže od 20 sekundi.

Kada obavezno potražiti savjet pedijatra?

  • Ako primijetite da je bebi ubrzano disanje i prelazi 60 udisaja u minuti.
  • Ako diše previše otežano, prsa i rebra previše 'tonu'.
  • Ako bebino lice, usta, jezik ili bilo koji ekstremitet postanu modri.