Priroda na prekrasne načine čini sve kako bi ojačala povezanost između mame i bebe u razdoblju nakon poroda. I nema mame koja nije oduševljena mirisom svoje bebe tijekom prvih mjeseci njezina života.

No i znanstvenici su se pozabavili ovim fenomenom i došli do nekih vrlo zanimljivih spoznaja.

U prirodi se ništa ne događa slučajno, a postoje čimbenici koji duboko utječu na stvaranje jedinstvene veze između majke i njezine bebe. Studija objavljena u časopisu Frontiers in Psychology otkrila je kako je miris novorođenčadi tako neodoljiv kako bi pomogao majkama da zavole svoje bebe i da ih imaju potrebu zaštititi.

Istraživanje je provedeno na 30 žena, od kojih je njih 15 nedavno rodilo, a 15 nikada nisu bile majke. Izložili su ih različitim nepoznatim mirisima kako bi promatrali njihovu aktivnost mozga, a mirisi su uključivali i pidžamice novorođenčadi prožete njihovim karakterističnim mirisom.

Većina je žena izjavila kako su pidžamice s mirisom beba u njima izazvale nevjerojatan osjećaj ugode. Nadalje, magnetska rezonanca je pokazala da je taj miris aktivirao područje mozga koje je povezano s nagradom i učenjem, bez obzira na to jesu li žene bile majke ili nisu.

No, iako su gotovo sve žene reagirale na ovaj podražaj, majke su doživjele jači osjećaj u odnosu na one žene koje nisu rodile.

Miris ne utječe samo na mame

Dobro je poznata činjenica da je nakon poroda kontakt koža na kožu važan ne samo za uspostavljanje uspješnog dojenja, već i za oslobađanje oksitocina. Hormon ljubavi jača vezu između majki i novorođenčadi putem dodira i mirisa. Dakle, olfaktorni podražaji nisu korisni samo za majke, već i za njihovu djecu.

mama ljubi bebu
Shutterstock 

Istraživanje je pokazalo da su bebe posebno osjetljive na majčin miris nakon rođenja, posebno na olfaktorne signale koji dolaze iz područja bradavica njihovih majki. Nekoliko minuta nakon rođenja, prirodni miris dojke usmjerava novorođenčad prema sisanju.

Dakle, ako volite mirisati svoju bebu i njezinu odjeću nakon rođenja, samo uživajte u ovome osjetilnom iskustvu jer je to način da se još više zaljubite u svoje dijete.