Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

METODA 'USPAVLJIVANJA' KOJA ĆE VAM UZNEMIRITI BEBU: Njihov živčani sustav je osjetljiv, nemojte slušati svaki savjet

Autor Sanja Matasić

Kada ste očajni, poslušat ćete sve što vam kažu, ali dobro je prije provjeriti 'dobronamjerne' savjete.

 beba spava s mamom Izvor: Shutterstock

Mnogi roditelji muku muče s uspavljivanjem bebe. Pokušavaju baš svaku metodu za koju su ikad čuli ili pročitali na internetu, a mnoge od njih su potpuno pogrešne.

Jedna od tih metoda je ona ‘dobro izmorite bebu, lakše će zaspati’, a ona nikako ‘ne drži vodu’, njome ćete još više uznemiriti bebin živčani sustav pa ćete tek tada imati problema s uspavljivanjem.

Možda vam zvuči logično da bebu držite budnom cijeli dan kako bi prespavala cijelu noć, ali bebina logika (ako postoji) ne funkcionira tako. Održavanje bebe budnom iscrpit će i nju i vas te joj otežati spavanje noću.

Bebin živčani sustav je osjetljiv na vanjske podražaje, a san omogućava njihovu mozgu da te podražaje obradi i da im smiri organizam.

 beba spava Izvor: Shutterstock

Međutim, ako živčani sustav, koji nije naviknut još na vanjski svijet, izložite prejakoj stimulaciji, cijeli bebin organizam ulazi u stanje stresa te počinje lučiti kortizol. Potom postaje vrlo teško umiriti i uspavati bebu.

Tijekom prvih 6-8 tjedana života, bebe spavaju svakih sat i pol do dva sata, s razlogom – san im je potreban. Do kraja prvog mjeseca života, obično se pojavljuju obrasci spavanja pa ćete već moći pretpostaviti kad je vašem djetetu vrijeme za spavanje.

Možda će vas zanimati

Najnovije