Svi su vam rekli da nakon prva dva mjeseca života beba napokon usvoji ritam spavanja pa ste se nadali da ćete i vi uhvatiti malo sna. No to se ne događa. Možda ste nesvjesno, u najboljoj namjeri, i vi napravili neke greške u koracima

Kad dođe novorođenče, tijekom prvih nekoliko mjeseci bit će puno noći da beba stalno želi jesti, a mama i tata čeznu za kvalitetnim snom.

Međutim, kako beba raste, mama očekuje da će se i spavanje popraviti. Nada se da će njezina beba početi spavati duže vremena, kako bi se i ona mogla odmoriti. No, to nije uvijek slučaj, a mama može primijetiti da dojenče spava lošije nego dok je bilo novorođenče, i to je dijelom i zbog činjenice što novorođenčad spava veći dio dana.

No možda su problemi sa spavanjem posljedica nekih pogrešnih koraka koje ste načinili baš u ta dva prva mjeseca bebina života.  

problemi sa spavanjem bebe
Shutterstock 

Ni jedna majka ne želi namjerno činiti stvari koje uzrokuju poremećaj spavanja kod bebe pa svakako eliminirajte svaki osjećaj krivnje. Roditelji rade sve u najboljoj namjeri za svoje dijete, ali baš zato je važno da budete svjesni koji postupci ili navike mogu poremetiti ritam spavanja vaše bebe.

Prepoznati pravo vrijeme za spavanje

Možda će vam jednostavno promaknuti djetetovi znakovi da je umorno pa će se dogoditi da je stavljate u krevet dok još nije umorna ili kada je već preumorna. Obratite pozornost na trljanje očiju, zijevanje i razdražljivost.

Ne reagirajte odmah

Znamo da je bebin plač njezin način komuniciranja i da vam tako javlja da joj nešto treba. Normalno je da, čim dijete zaplače, da mu želimo potrčati. Međutim, to može uzrokovati poremećaje spavanja. Mama bi se možda trebala suzdržati, barem 30 sekundi, da vidi hoće li se beba sama umiriti.

Krivi signali

Mnoge mame imaju noćne svjetiljke koje će upaliti dok usred noći idu k bebi. Međutim, ovo može biti pogreška. Gašenje i paljenje svjetla moglo bi potaknuti bebu da pomisli da je vrijeme za buđenje.

Važno je uspostaviti rutinu

Svaka mama mora pronaći raspored spavanja koji odgovara njoj i bebi i osigurati da rutina svake noći bude ista. Ako odlučite da je rutina kupanje, čitanje pa spavanje, to je ono što bi mama trebala prakticirati svake večeri. Tako pomaže bebi da shvati da dolazi vrijeme za spavanje.

Koliko beba spava, ovisi o dobi

Mame možda misle da beba ne može previše spavati. Postoje neke općenite smjernice koliko bi beba trebala spavati na temelju toga koliko je stara. Iako su svaka beba i obitelj različiti, ove su smjernice izvrstan alat u pronalaženju vrijednih informacija.

Ponekad je najveća pogreška očekivati od bebe nešto što biološki nije moguće. Bebe u dobi od 6 mjeseci, obično spavaju veći dio noći, ali nikako cijelu noć. Budući da spavanje ovisi o razvojnim fazama, sve što mama može učiniti je dati sve od sebe i znati da će doći vrijeme kada će se napokon naspavati.