Prvih nekoliko tjedana života s bebom razdoblje je međusobnog upoznavanja i prilagodbe. Beba se prilagođava na vanjski svijet i svojim će vam načinom komunicirati kad se osjeća nelagodno. Nemirna beba može puno plakati, meškoljiti se, cendrati i teško se uspavljivati. Izdvajamo 5 glavnih razloga zbog kojih bi novorođenče moglo osjetiti nelagodu.

1. Umor

Jedan od najčešćih razloga bebine nervoze je umor. Iako se čini da beba spava gotovo cijeli dan, učenje o svijetu koji je okružuje, istraživanje svim osjetilima i kontakt s odraslima, bebu može iscrpiti.

Moguće je da beba nema miran san ili da joj se sati spavanja rapidno počinju smanjivati, što može uzrokovati umor. Pobrinite se da beba uvijek ima osigurano mirno mjesto za odmor. Ako treba, umotajte je u dekicu kako bi joj pružili osjećaj sigurnosti i mira za vrijeme spavanja, zamračite prostoriju i pustite joj bijelu buku kao podršku snu.

2. Glad

Za razliku od starije djece, bebice vam ne mogu reći kad su gladne, a način na koji će vas obavijestiti o tome ovisi od djeteta do djeteta. Neka će djeca glasno plakati, a neka će pokazivati nemir i meškoljiti se. Kad je beba nemirna, ponudite joj hranu pa vidite kako će reagirati.

3. Neudobna odjeća

Novopečeni su roditelji često zabrinuti za količinu odjeće i pokrivala koje bebi trebaju. Ako je prostorija u kojoj beba boravi dovoljno topla, nema potreba za nekoliko slojeva odjeće i dodatnim dekama, jer će bebi vjerojatno postati prevruće. Ako primijetite da se beba meškolji, skinite joj jedan sloj odjeće ili je otkrijte.

4. Dosada

Ako vaša beba provodi cijeli dan u istoj poziciji, u kolicima ili gnijezdu, moguće je da će joj to dosaditi i da će protestirati. Vjerojatno joj neće biti ni ugodno ležati na istom mjestu pa će postati nervozna. Uzmite bebu sebi i nosite je.

Bebe obožavaju nježne masaže i ton vašeg glasa. Iako su male i s njima se ne možete igrati, toliko je predivnih načina za povezivanje s bebom. Pronađite one koji će vam najviše odgovarati.

5. Previše podražaja

Jedan od razloga bebine nervoze može biti i preplavljenost različitim podražajima iz okoline. To se često događa u danima kada je beba okružena različitim ljudima, ide od ruku do ruku, čuje mnoštvo zvukova i nema svoj svakodnevni mir. U takvim situacijama bebu odvedite u mirniju sobu i pomozite joj da se primiri, maženjem i nošenjem.