Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KADA DJECA PREKRATKO SPAVAJU: Stručnjakinja otkrila kako produžiti vrijeme popodnevnog spavanca

Autor Jelena Pervan

Uobičajeno je da djetetova dnevna spavanja traju barem sat vremena iako je mnogo iznimaka u tom pravilu. U nekim razvojnim fazama čak se i 20 minuta smatra normalnim

 beba spava u peleni Izvor: Shutterstock

Od rođenja do trećeg mjeseca života bebe spavaju od 14 do 17 sati dnevno, a od četvrtog se mjeseca do godine dana taj broj smanjuje na 12 do 15 sati dnevno. Ako bebe spavaju više puta u danu, kasnija će spavanja biti kraća. Kratka spavanja mogu zbunjivati roditelje, ali i frustrirati jer su često popodnevni djetetovi spavanci vrijeme za obavljanje nekih poslova ili za odmor. Stručnjakinja za spavanje djece, Jamie Labbe savjetuje kako produljiti vrijeme dnevnih spavanja.

Zamračite sobu

Kad zatvorite prozore, rolete i sve ostale izvore svjetlosti u sobi, ne biste smjeli vidjeti svoju ruku. Ako je vidite, znači da u sobi nije dovoljno mračno, ističe Jamie. Svjetlost djeluje jako stimulirajuće na djetetov mozak i tijelo, a bebe mogu uočiti svjetlost čak i kroz zatvorene kapke.
Ako se dijete nakon 30 – 45 minuta probudi, bit će mu puno lakše ponovno utonuti u san ako je prostorija dovoljno mračna.

Uključite bijelu buku

Takozvana bijela buka djeci može pomoći u postizanju kvalitetnog sna, posebno po danu kad ne vlada potpuni mir kao po noći. Jamie savjetuje izbjegavanje uspavanki i glazbe za ovu djecu jer mogu djelovati previše stimulativno i razbuditi dijete.
Ova buka ima konzistentan ton i ritam što će pomoći djetetu da dulje ostane u snu. Bijelu buku možete pronaći na internetu.

 uspavljivanje bebe Izvor: Shutterstock

Pratite djetetove potrebe

Ako je vaša beba preumorna ili uopće nije umorna, veće su šanse da će se boriti sa snom i spavati kraće. Tijela preumornih beba luče stimulirajuće hormone kako bi ih održali budnima, a odmorne bebe možda i mogu zaspati, ali tijelo će im biti spremno za buđenje puno ranije.
Pokušajte dijete ne stavljati na spavanje odmorno, ali ne premoreno. Naučite prepoznavati znakove umora i vrijeme za pauzu.

Potičite neovisnost o rekvizitima za spavanje

Ovo je možda najvažniji savjet, tvrdi Jamie. Važno je da vaše dijete može zaspati bez podrške različitih rekvizita za spavanje kao što su duda, bočica, ljuljanje, vožnja u kolicima i slično.

Ako je u prvoj fazi sna dijete bilo stimulirano nekom uspavljujućom aktivnošću, veće su šanse da će se probuditi i tražiti tu aktivnost, umjesto da ponovno zaspi, nakon buđenja.

Jednom kad bebe nauče samostalno spavati, bez dodatne podrške, nakon što odrade jedan ciklus sna koji traje od 30 do 45 minuta, neće im nedostajati stimulacija i lakše će se vratiti na drugi ciklus spavanja dok se sasvim ne odmore.

 beba je umorna Izvor: Shutterstock

Saznajte što im je potrebno kad se probude

Promotrite svoju reakciju kad se beba brzo probudi iz sna. Žurite li da ih što prije ponovno uspavate, hranite li ih ili mazite? Ove reakcije mogu izazvati suprotan efekt i natjerati djecu da ostanu budna.
Kad se dijete probudi, radije ga ostavite nekoliko minuta kako biste vidjeli može li se samostalno uspavati, prije nego reagirate.

Možda će vas zanimati

Najnovije