Pitanje:Poštovani, moje je dijete napunilo pet mjeseci i nema miran san. Uspavljujem ju i preko dana i preko noći, što zna potrajati i do pola sata. Noću se često zna probuditi s glasnim urlikanjem te se ne naspavamo ni ona ni ja ni suprug. Ona mi je prvo dijete i ne znam je li to normalno? Molim vas savjet kako da ju naučim mirnije spavati?!?

Odgovor: Draga mama, najprije bih istaknula da je ponašanje vaše bebe uobičajeno! Naime, u prvih 6 mjeseci beba spava najdulje oko šest sati u cjelini (ako ne dojite) te 12 do 14 sati dnevno (opet ne sve bebe). Noćna buđenja tipična su za djecu do 18 mjeseci (osobito ako majka doji). Neke se bebe uspijevaju same umiriti i ponovno zaspati, no neke bebe se učestalo bude, plaču i traže roditeljsku utjehu. S vremenom bi se učestalost buđenja trebala smanjiti. No ako se beba budi pet ili više puta tijekom noći u razdoblju duljem od tri mjeseca, dobro je konzultirati se s pedijatrom.

Kako bi se ritam spavanja bebe donekle uskladio s vašim ritmom spavanja potrebno je vrijeme, a mogu vam pomoći i neke od smjernica koje ću navesti u daljnjem tekstu. Prvenstveno, važno mi je naglasiti da se nikako NE preporučuje ignorirati bebu već je vrlo važno da roditelji uvijek reagiraju na bebin plač. Nakon što se beba malo umiri, možete se postupno udaljavati od krevetića dajući bebi do znanja da ste u blizini. Zatim, djeci su važni rituali kako bi lakše zaspali, što znači da je važno da vrijeme odlaska na spavanje bude svaki dan isto te da dijete ima svoje mjesto spavanja (bez obzira na to je li uz vas ili u zasebnom krevetiću). Također, korisno je stvoriti određene rituale prije spavanja poput pjevanja, grljenja, maženja, umirivanja pričanjem da je sve u redu, da je mama tu i slično. Rituali pomažu djeci da povežu da nakon neke aktivnosti (npr. pjesmice za laku noć) uvijek slijedi spavanje. Zato je važno i da izbjegnete uspavljivanje bebe nošenjem ili hranjenjem kako to dijete ne bi povezalo sa spavanjem i time to očekivalo svaki put prilikom uspavljivanja. Preporučuje se da čim primijetite da je dijete pospano polegnuti ga u krevetić (nikad na trbuh) te ga nahraniti prije nego se djetetu počne spavati, kao i pobrinuti se da dijete sito odlazi na spavanje. Time će bebi biti lakše zaspati sama kada se probudi. Spomenuli ste da beba spava i preko dana što se svakako preporučuje, no pripazite da  beba bude budna najmanje četiri sata prije odlaska na noćno spavanje kako bi bila dovoljno pospana. Uzmite u obzir i da je nekoj djeci važna tišina kako bi lakše zaspala, dok će nekoj djeci pomoći zvukovi poput glazbe, zvukova prirode ili tzv. bijele buke (npr. usisavač, sušilo za kosu). S obzirom na to da je svako dijete individualno, pokušajte prepoznati što vašem djetetu najviše pomaže pri uspavljivanju.

Spomenuli ste da se ne uspijete naspavati ni vi ni vaš suprug te vjerujem da vas često buđenje bebe može iscrpiti i da se možete osjećati nervozno. Uspijevate li pronaći vremena za sebe te spavate li dovoljno s obzirom na nemirno spavanje  bebe? Kako bi imali dovoljno strpljenja za nošenje s ovim izazovom, važno je da se brinete o sebi, svojim potrebama i da sami dovoljno spavate. Osim što je to važno za Vašu dobrobit, može utjecati i na dodatne teškoće pri uspavljivanju bebe. Naime, djeca, čak i u dobi vaše bebe osjećaju kako se njihovi roditelji osjećaju, stoga beba, primjerice, može osjetiti vašu nervozu, zabrinutost, iscrpljenost, što će i nju dodatno frustrirati. Zbog toga je važno da se brinete i o sebi i svom snu kako bi mogli u situacijama uspavljivanja bebe ostati smireni i posvećeni samo njoj. Miran i tih govor te strpljiv stav umirit će bebu. Situacija u kojoj se nalazite je zahtjevna i vjerujem da vam nije lako te bi bilo dobro da razmislite o traženju podrške od drugih članova obitelji koji bi vam mogli pomoći promjenom pristupa u uspavljivanju bebe ili u preuzimanju brige oko bebe tijekom dana kako biste vi mogli nadoknaditi propušten san i kako biste imali opuštajuće vrijeme za sebe.

Nadam se da ćete uskoro mirnije spavati te vam želim puno bezbrižnih i lijepih trenutaka s bebom.

Ako imate potrebu za dodatnom podrškom i informacijama, slobodno nas nazovite na Hrabri telefon za mame i tate na broj 0800 0800, svakim radnim danom od 9 do 20 sati.

Srdačan pozdrav,

Vaš Hrabri telefon

Foto: Profimedia