Glumica i blogerica Eva Amurri, kći slavne Susan Sarandon i majka troje djece, na svojem je blogu objavila kako namjerava prestati dojiti svojeg 3-mjesečnog sina Matea zbog velike iscrpljenosti. Dojiti ili ne izbor je svake žene, no ni sama Eva ne može se pomiriti s tom činjenicom, tj. grižnjom savješću koja ju muči, baš kao i mnoge druge ženepa joj se - priznaje iskreno - miješaju emocije tuge, olakšanja, srama, frustracije...

"Dojenje me iscrpljuje fizički i emotivno i shvatila sam da jednostavno moram, kao samohrana majka i zaposlena žena, biti sposobna brinuti i o drugo dvoje djece", napisala je Eva koja je samo tjedan dana nakon rođenja trećeg djeteta, objavila da se razvodi od supruga Kylea Martina i oca njezine djece.

View this post on Instagram

A post shared by HAPPILY EVA AFTER (@thehappilyeva) on

Nakon što smo na Roditeljima.hr objavili članak o 10 pogrešaka kojima sabotiramo dojenje, u kojem se kaže kako svaka žena može dojiti, javile su nam se brojne žene koje se zbog, kako kažu, pritiska javnosti da je dojenje "must have", osjećaju loše.

“Dušu sam isplakala prije 12 godina dok sam cijedila kapi mlijeka. Dijete u inkubatoru, ja kod kuće, kao da mi to nije bio dovoljan stres… S drugim sam djetetom bila malo ‘blaža’ prema sebi i manje se obazirala na komentare okoline. Prošle godine mi je doktor na UZV rekao kako skoro uopće nemam mliječnih žlijezdi, jednostavno takav tip grudi i da bi zapravo bilo čudno da sam imala mlijeka, pogotovo u kombinaciji s prijevremeno rođenim bebama koje nemaju snage povući", komentirala je mama Ivana.

"Muka mi je od dojenja. Strašno sam se namučila s oba djeteta, plakala sam i danju i noću; to mi je bilo najstresnije razdoblje u životu. Dojenje je majčin izbor i tu nitko nema prava glasa", kazala je Sandra Č. 

Hrvatska je, kažu podaci, među zemljama s najvišim standardom u Europi po pitanju dojenja. No, ipak, tek 20% žena doji svoje dijete nakon šest mjeseci starosti, a nakon prva tri mjeseca od dojenja odustane gotovo 50% njih. Ako ste i vi među majkama kojima nije uspjelo s dojenjem, OVDJE saznajte koje adaptirano mlijeko odabrati.

Tekst: D. P.
Fotografije: Instagram