Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Postporođajna tuga i depresija

Svaka žena ima potpuno individualan i osoban doživljaj vlastitog poroda, međutim sve će se složiti da se radi o veličanstvenom, jedinstvenom, ali i stresnom iskustvu

Mnoge mame, nakon što splasne početno uzbuđenje zbog konačnog susreta sa svojom bebom, počinju doživljavati niz zbunjujućih i kontradiktornih emocija (tzv. "baby blues"), koje su zapravo potpuno normalna reakcija na jednu novu i drugačiju životnu situaciju. Rjeđe se javljaju i ozbiljniji problemi emocionalne nestabilnosti (postporođajna depresija), a vrlo su iznimna ekstremna stanja poput postporođajne psihoze.

"Baby blues"

Postporođajna tuga ili baby blues, javlja se 2 do 5 dana nakon poroda i traje do mjesec dana. Doživljava ga 80% - 90% žena.

Veliki utjecaj na ovo stanje, osim psihičkog stresa zbog samog poroda, imaju i hormonalne promjene koje se događaju za vrijeme i nakon poroda, zatim umor i neispavanost, bol uzrokovana epiziotomijom ili carskim rezom, mastitis ili bilo koji drugi zdravstveni problem mame ili bebe.

Također, nakon prvih par dana, mami i bebi su manje dostupni raznorazni sistemi socijalne podrške (partner, ako je i dobio par slobodnih dana zbog rođenja djeteta, mora se vratiti na posao, bake i prijatelji prestaju intenzivno pomagati...)

Glavne karakteristike postporođajne tuge su: manjak energije, slabost, ranjivost, nagle promjene raspoloženja, plačljivost, zbunjenost. Mnoge žene osjećaju da je beba prevelika odgovornost za njih, oplakuju gubitak svoje slobode ili su pak uvjerene da ih nitko ne voli i ne može voljeti. Treba naglasiti da su svi ovi simptomi pojačani kod žena koje su rodile carskim rezom ili pak kod žena koje same odgajaju svoje dijete.

Baby blues će proći sam od sebe. Potrebno je samo nekoliko dana odmora i velika podrška i pomoć okoline.

Postporođajna depresija

Postporođajna ili postpartum depresija može se početi javljati u prvih 4 do 8 tjedana nakon poroda, iako se može dogoditi i kasnije, tijekom prve godine djetetovog života. Ona traje mnogo duže od "baby bluesa", čak i do godine dana te su joj i simptomi ozbiljniji - uglavnom su slični uobičajenim znacima depresije: osjećaj bespomoćnosti i beznadnosti, nedostatak energije i motivacije, poremećaji hranjenja i spavanja, nedostatak interesa za partnera, osjećaj nesposobnosti za nošenje sa zahtjevima okoline, razdražljivost, plačljivost.

Također je vrlo karakteristična i anksioznost, koja se očituje i u nedostatku privrženosti bebi te osjećaju krivnje zbog toga. Postpartum depresiju doživljava 10% do 16% mama, a liječenje se uglavnom sastoji od adekvatne psihoterapije, dok je kod blažih simptoma ponekad dovoljno i savjetovanje psihologa.

Prije dijagnosticiranja postporođajne depresije, a pogotovo prije početka uzimanja lijekova, potrebno je napraviti krvni test na hormone štitnjače kako se u stvari ne bi radilo o postporođajnoj hipotireozi.

Postpartum thyroiditis

Svaka petnaesta žena nakon poroda osjeća simptome umora, tuge i otežanog gubljenja težine koji su posljedica poremećenog rada štitne žlijezde. Naime, štitnjača u trudnoći radi usporeno. Kod većine žena, rad štitnjače se nakon poroda normalizira, dok se kod nekih takvo stanje hipotireoze nastavlja još neko vrijeme.

Ovaj poremećaj uglavnom prođe sam od sebe u prva 3 mjeseca nakon poroda, a ako traje duže, može se uzimati hormonalna terapija (postoji i takva terapija koju mogu uzimati majke dojilje).

Postporođajna psihoza

Kod 0,1% do 0,2 % žena u prva 4 tjedna nakon poroda, može se javiti vrlo ozbiljno i kritično stanje postporođajne psihoze.

Karakteriziraju je nagle promjene raspoloženja, paranoja, te halucinacije.

Iz ovoga je vidljivo da je majci potrebna hitna medicinska pomoć i hospitalizacija. Postporođajna psihoza uglavnom se javlja kod žena koje i inače pate od težih psihičkih bolesti.

Tekst preuzet s: www.bebimil.hr

Foto: Profimedia

Najnovije