Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO KUPUS POMAŽE DOJILJAMA: Neke majke tvrde da djeluje bolje i brže od hladnih obloga

Autor Sunčica Got

Jeftina i lako dostupna pomoć kod bolova i prepunjenosti dojki.

 Kupus na dojkama.jpg Izvor: Shutterstock

Povećano stvaranje mlijeka nakon nekoliko dana nakon poroda u kombinaciji s neredovitim dojenjem ili nedovoljnim pražnjenjem dojki može dovesti do začepljenja mliječnih kanalića. Dojke tada postaju otečene, bolne i tople, a moguće je napipati i kvržice. Iako ne postoji znanstveno objašnjenje, mnoge su majke pomoć za prepunjenost dojki pronašle u listovima kupusa.

Kupus smanjuje prepunjenost dojki

Oblozi od običnog, domaćeg kupusa mogu pomoći kod umjerene i jake prepunjenosti grudi. Majke tvrde da djeluje bolje od hladnih obloga budući da su oblozi od kupusa ugodniji i brže djeluju.

Listovi kupusa smanjuju oteklinu nastalu zbog smanjene cirkulacije i prepunjenosti dojki te umanjuju bol. Mogu biti korisni i kod prevelike proizvodnje mlijeka, pri smanjenju kvrga uzrokovanih zastojem mlijeka te kod prestanka dojenja, piše Roda.

Za obloge koristite unutarnje listove svježeg kupusa. Operite ih i pažljivo odrežite tvrdu žilu u sredini pa napravite rupu za bradavicu. Zavijte ih oko grudi i obucite grudnjak. U slučaju da su listovi pretvrdi za savijanje, malo ih izvaljajte valjkom da ih omekšati.

 mama doji Izvor: Shutterstock

Obloge redovite mijenjajte

Obloge stavljajte između podoja i mijenjajte ih svaka dva do četiri sata, kad osjetite da su postali vrući. Nemojte ih koristiti duže od osam sati, a u tom bi periodu trebalo doći i do smanjenja prepunjenosti i olakšanja. Ako slučajno primijetite osip ili neki drugi znak alergije od kupusa, odmah prestanite s korištenjem.

Jaka prepunjenost dojki koja se javlja treći ili četvrti dan nakon poroda može se spriječiti pravilnim postavljanjem djeteta na dojku, za što je ponekad potrebna i podrška medicinskog osoblja.

Ako želite smanjiti proizvodnju mlijeka prilikom prestanka dojenja, listove ostavite na grudima sve dok ne uvenu, a svježe stavite čim osjetite znakove prepunjenosti. U ovom ih slučaju možete držati na grudima dulje vremena, dok god ne osjetite da su se simptomi povukli.

Možda će vas zanimati

Najnovije