ZAŠTO DOJENJE? Kad pogledate sastav majčinog mlijeka, poželjet ćete i vi takvu hranu

Mama za svoju bebu ima sve što joj je potrebno za rast i razvoj od začeća pa do prvih 6 mjeseci

Shutterstock

Začeće, trudnoća, porod, dojenje... Majka priroda pobrinula se da se ovi procesi, važni za održavanje ljudske vrste odvijaju savršeno. Nije ni čudo što je najbolja hrana za novorođenče upravo ono koje mu je priroda i namijenila - mamino mlijeko.

Ono je prva bebina hrana i sadržava esencijalne hranjive tvari, poput ugljikohidrata, bjelančevina i masti, kao i vodu koja hidrira novorođenče. Kako se vaša beba razvija, tako se sastav vašega mlijeka mijenja s obzirom na njezine potrebe.

Sastojci u majčinu mlijeku ne mogu se zamijeniti suplementima jer je novorođenče 'programirano' da baš ono što njegova majka 'proizvede' bude najbolje za njegov organizam. Dojenje je produžena veza s novorođenčetom nakon što pupčana vrpca bude prekinuta i prijelazna faza do potpune prilagodbe na vanjski svijet.

Žive stanice

U sastavu majčinog mlijeka je oko milijun živih stanica, što uključuje bijela krvna zrnca koja jačaju imunitet, kao i matične stanice, koje mogu pomoći organima u razvoju i regeneraciji.

Svi potrebni proteini

Majčino mlijeko ima više od 1000 proteina koji pomažu bebi da raste i razvija se, aktiviraju njezin imunološki sustav te razvijaju i štite neurone u mozgu. Svi proteini u majčinu mlijeku sadrže aminokiseline, i to više od 20 vrsta. Neki od tih proteina nazivaju se nukleotidi, a njihova se razina povećava noću, što, prema zannstevnim istraživanjima, utječe na bolji san.

Šećeri

Jedan od sastojaka je i više od 200 složenih šećera, oligosaharida, koji djeluju kao prebiotici, hraneći ‘dobre bakterije’ u bebinim crijevima. Također, sprečavaju ulazak infekcija u krvotok i smanjuju rizik od upale mozga.

Enzimi

Majčino mlijeko sadrži više od 40 enzima. Enzimi su katalizatori koji ubrzavaju kemijske reakcije u tijelu, a njihova je uloga u mlijeku da poboljšavaju probavu i jačaju imunološki sustav djeteta, kao i da pomažu boljoj apsorpciji željeza.

Hormoni

U majčinu mlijeku nalazi se puno hormona koji 'šalju' poruke između tkiva i organa kako bi se osiguralo njihovo ispravno djelovanje. Neki reguliraju apetit i utječu na obrasce spavanja bebe pa čak i pomažu u ostvarivanju emotivne veze s majkom.

facebook/screenshot 

Nutrijenti

Tu su i vitamini i minerali, hranjive tvari koje podržavaju zdrav rast i rad organa, ali i pomažu u izgradnji zuba i kostiju novorođenčeta.

Antitijela

Majčino je mlijeko bogato antitijelima, koja su još poznata kao imunoglobulini. Postoji pet osnovnih vrsta antitijela i svi se mogu pronaći u majčinom mlijeku. Antitijela štite vaše dijete od bolesti i infekcija, neutralizirajući bakterije i viruse.

Zasićene masne kiseline

Možda ste čuli za zasićene masne kiseline jer one igraju ključnu ulogu u izgradnji živčanog sustava bebe i pomažu zdrav razvoj mozga i očiju. I, pogađate, postoji nekoliko takvih u vašem mlijeku!

Iako je ovo dugačak popis, to su samo neki od sastojaka majčinog mlijeka, arazine ovih sastojaka mogu s vremenom varirati, ovisno o dobi i potrebama bebe.