Vaša nevoljkost da probudite usnulu bebu potpuno je razumljiva, pogotovo ako vam je trebalo vremena i vremena da je uspavate. Raspored dojenja kod novorođenčeta ponekad može doista biti naporan. No, ipak je najvažnije održati ritam hranjenja, pogotovo ako dojite, jer se tako bebina potražnja i vaša laktacija usklađuju.

Novorođenčad brzo raste, a njihova malena tijela ne mogu si priuštiti dulju pauzu u hranjenju, a ne možete ni vi. Zato Američka akademija za pedijatriju preporučuje buđenje bebe za hranjenje ako spava više od četiri sata tijekom prva dva tjedna života.

Mali trbuščić, brza probava

Bebin trbuščić se brzo prazni. One lako i brzo probavljaju majčino mlijeko. Brza probava, zajedno s malenim trbuščićem vašeg djeteta (koji je u 2 tjedna tek nešto veći od loptice za ping-pong), znači da ono ima fiziološku potrebu za dojenjem svaka dva do tri sata. Beba hranjena adaptiranim mlijekom može izdržati tri do četiri sata između hranjenja tijekom prvog mjeseca jer se adaptirano mlijeko duže probavlja.

Većinu vremena vaša će beba odašiljati znakove gladi, poput mljackanja usnama, sisanja prsta, pa i snažnog plača kada joj je trbuščić prazan, signalizirajući vam da je vrijeme za hranjenje. No tijekom tih prvih nekoliko pospanih tjedana, bebe ponekad mogu drijemati i kada im je vrijeme za hranjenje, a u tom slučaju ih je potrebno probuditi. Po noći je možete pokušati hraniti u snu ili probuditi na hranjenje, neposredno prije vašeg odlaska na spavanje.

Dobivanje na težini
Shutterstock 

Beba mora dobivati na težini. Nedostatak hrane može usporiti napredak novorođenčeta. Novorođenčad obično gubi između 5 i 10 posto svoje tjelesne težine u danima nakon rođenja. Treba proći nekoliko tjedana kako bi je vratilo. Nedostatak hrane u prvih nekoliko dana može dovesti i do komplikacija povezanih sa žuticom i niskom razinom šećera u krvi.

Problemi s laktacijom

Ako dojite, nedovoljno hranjenje može usporiti proizvodnju mlijeka. Ovo je vrijeme kada uspostavljate ciklus ponude i potražnje i tako stvarate savršenu količinu mlijeka kako biste zadovoljili potrebe vaše bebe. Ako provedete duže vrijeme bez dojenja, to bi moglo smanjiti količinu mlijeka, a vjerujte da to nikako ne želite.

Zbog svih tih navedenih razloga pokušajte nježno probuditi bebu koja spava i podsjetite ju da je vrijeme za hranjenje. Nakon toga ćete i vi i beba još mirnije zaspati.