Otpusno pismo iz rodilišta trebalo bi imati jarkocrvenu naljepnicu s uputstvima za rukovanje jer, bez obzira na to što mislite da znate sve o bebama, koliko ste knjiga pročitali, ništa se ne može usporediti s radošću i odgovornošću koju donosi briga o vlastitoj bebi.

Evo nekoliko 'sitnica' koje ćete doživjeti kao novi roditelji, a možda vam ih još nitko nije spomenuo:

1. Više ljudi je vidjelo vaše (mamine) bradavice prva dva mjeseca bebina života nego u prethodna dva desetljeća

Trudnoća i porođaj svaku mamu već dovedu do toga da potpuno izgubi sramežljivost koju je nekada imala. ('O evo novog doktora kojeg nikad prije nisam vidjela! Želite li i vi provjeriti moj cerviks? Super i studenti su tu!')

Dojenje u javnosti
Shutterstock 

Ako vam je u kojem slučaju ostalo još malo sramežljivosti, s dojenjem bebe, pogotovo ako ste u javnosti, ubrzo ćete ga izgubiti.

2. Bebina kakica postaje nešto čime se bavite veći dio dana

Vjerojatno mislite da znate sve o kakici, uostalom i vi to radite otkad ste se rodili. A ipak postoji mnogo stvari koje vam o bebinoj stolici nitko nije rekao. Za početak, stolica novorođenčeta može biti svijetložuta i nema neki posebni miris. Sigurno niste znali da beba može 'izbacivati' projektile. Novorođenčad može imati nevjerojatno eksplozivne stolice koje prskaju, a vi niste dovoljno daleko i tako... i vi dobijete neki dio.

3. Na majici pronalazite mrvice hrane. I to pojedete.

Sasvim je prirodno da svog mališana želite držati pripijenog uz grudi. Ali doći će vrijeme kada ćete i sami morati nešto pojesti, a ne želite odložiti bebu. I tada ulazite u krug brze hrane i ne baš preporučljivih zalogaja.

4. Zovete liječnika u panici

Pedijatri često dobivaju pozive od uplašenih novopečenih roditelja, a često ispadne da beba, umjesto upale pluća, ima puno nosnog sekreta koji još ne zna ispuhati. Tako se ispostavilo se da je ispuhivanje nosa ozbiljna životna vještina.

5. Spakirate više za odlazak u trgovinu nego što ste to činili dok ste ste prije putovali na more

Torba za pelene definitivno ima pogrešan naziv jer je u osnovi mobilni dječji vrtić koji nosite na ramenu. Kada je u pitanju pripremljenost za preživljavanje, u usporedbi s novopečenim roditeljima, izviđači nemaju šanse!

6. Plačete i psujete... i sve to zbog autosjedalice

Mnoge stvari mogu rasplakati novog roditelja, ali možda ništa ne testira vaše emocije kao autosjedalice. Prvo je morate dobro odabrati, a zatim pravilno instalirati, što je pravi podvig. Ali još nije gotovo! Još morate pravilno zakopčati bebu u spomenutu autosjedalicu.

namještanje autosjedalice
Shutterstock 

7. Stalna borba s bebinim čarapicama

Kako tvornice uopće proizvode tako malo čarape? I kako ih zadržati na tim sićušnim, skliskim stopalima duže od tri sekunde?

8. Ubijate pauka golim rukama 

Kakva god da je bila vaša definicija gadljivosti prije nego ste dobili dijete, sada se promijenila. Imamo za vas profesionalni savjet: nemojte držati bebu iznad glave odmah nakon hranjenja! Bez posebnog razmišljanja, golom rukom ćete moći ubiti velikog pauka koji puže prema bebi. Gadljivost je izliječena!

9. Možete zaspati i sjedeći na WC školjki 

Da, bit ćete umorni. Često ćete budni sanjati o spavanju.  

10. Unutarnja borba zbog kašice za bebe

Roditeljstvo će vam otkriti da imate čvrsta mišljenja o stvarima za koje donedavno niste niti znali da postoje. Breskve imaju previše šećera! Banane bi mogle uzrokovati zatvor! Kašica od špinata izgleda kao kakica - zašto uopće postoji kašica od špinata? Kupuje li itko kašicu od špinata? Hoće li moja beba biti zakinuta ako joj ne kupim kašicu od špinata? Čime početi dohranu? Ukratko, dok je beba na mlijeku, vi ste prava sretnica, potom počinje pravi show.