Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TREBA VAM DISTRAKCIJA ZA STARIJE DIJETE DOK HRANITE BEBU? Pokušajte s kreativnom kutijom koju je lako izraditi

Autor Jelena Pervan

Jednostavna je za izradu, a može vam olakšati periode hranjenja s novom bebom.

 dijete se igra doktora Izvor: Shutterstock

Dolazak nove bebe u obitelj izazovan je za sve članove, a najviše za malu djecu. Često su najteži trenuci za njih hranjenje nove bebe. Bilo da ih mama doji ili hrani bočicom, to su uvijek trenuci velike bliskosti i starije dijete može biti ljubomorno i žalosno. Majkama diljem svijeta u takvim se situacijama korisna pokazala kutija s raznim aktivnostima koje animiraju starije dijete za vrijeme hranjenja mlađeg.

Kutiju pripremite prije dolaska nove bebe

Busy box, nursing box, boobie box, imena su različita, ali namjena je ista – zabaviti starije dijete za vrijeme hranjenja mlađeg i omogućiti mami da se u miru posveti novoj bebi, dok je starija u blizini.

Kutiju s kreativnim aktivnostima lako možete izraditi sami ili u društvu djeteta. Pripremite je prije dolaska nove bebe i objasnite djetetu da je riječ o posebnoj kutiji koja je samo njegova i s kojom se ne igra cijelo vrijeme već samo kad beba jede.

Uzmite malo veću kutiju za cipele ili nabavite lijepu, tvrđu kutiju u specijaliziranim dućanima pa je s djetetom ukrasite naljepnicama, crtajte, bojite. Napunite je igračkama i igrama koje djetetu nisu stalno dostupne i svaki dan mijenjajte sadržaj pa isti opet nudite nakon nekoliko dana.

 kutija za kreativnu igru Izvor: Shutterstock

Što se sve može naći u kreativnoj kutiji:

- slagalice
- kockice
- knjige ( ako je riječ maloj djeci, pripremite džepna izdanja koje dijete može samo otvarati i ne treba mu vaša pomoć)
- senzoričke igračke
- povećalo
- tematske kartice sa životinjama, biljkama i pojmovima o kojima možete razgovarati
- naljepnice ( najbolje one koje se više puta mogu lijepiti)
- bojanke
- prstić lutkice
- magneti za hladnjak
- ploča za pisanje i brisanje
- jednostavne igre ( npr. kutijica u kojoj dijete treba dovesti kuglicu na pravo mjesto)
- liječnički set 

Aktivnosti koje nisu za kutiju

Neuredne igre poput bojenja vodenim bojama, temperama, igre s vodom, puhanje mjehurića, kupanje lutkica i slične aktivnosti ostavite za trenutke kad ćete se djetetu moći više posvetiti.
U kutiju ne stavljajte one predmete kojima dijete ne može samostalno rukovati ili koji zahtijevaju igru u dvoje. Ponudite one aktivnosti za koje vjerujete da ih dijete može samostalno odraditi ili uz vašu minimalnu pomoć.

Ponekad aktivnost može biti zajedničko slušanje audio priče. Djetetu pripremite ugodan kutak za slušanje, u blizini vas. Smanjite svjetla, pustite priču i neka to bude zajedničko vrijeme za tišinu i uživanje.

Neke će dane kutija odraditi svoje, a bit će i onih kad će dijete tražiti isključivo vašu blizinu. Aktivnost uvijek možete predložiti nakon nekoliko dana.

Možda će vas zanimati

Najnovije