Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO SE RAZVIJA VAŠA BEBA OD TRENUTKA ZAČEĆA DO PORODA: Razvoj fetusa iz mjeseca u mjesec

Autor Roditelji.hr

Beba u maternici živi svoj dan, a kako se beba razvija, svaki napredak poprati određenim pokretom, štucanjem, pa čak i zaplače.

 Kako beba raste u trbuhu Izvor: Shutterstock

Onoga trenutka kada se spermij spoji s jajnom stanicom, nastaje oplođena jajna stanica. U ovome je trenutku sav genetski materijal već određen, uključujući i spol bebe. Sljedeća tri tjedna oplođena jajna stanica množi se velikom brzinom, prolazi kroz jajovod do maternice i smješta se za njezinu stijenku. Počinje se formirati i posteljica koja štiti plod.

Razvoj fetusa, 4. tjedan

U ovom razdoblju kod bebe se formiraju strukture iz kojih će se razviti lice i vrat. Srce i krvne žile nastavljaju sa svojim razvojem, a počinju se formirati i pluća, želudac te jetra. Test trudnoće bi u ovom trenutku trebao pokazati dvije crtice.

 razvoj fetusa Izvor: Shutterstock

Razvoj fetusa, 8. tjedan

Beba je sada dužine oko 1,7 cm. Uši i očni kapci su formirani, i može se vidjeti vrh nosića. Ruke i noge su prilično oblikovane, a prsti na nogama i rukama još rastu i razdvajaju se.

 razvoj bebe 8. tjedan Izvor: Shutterstock

Razvoj fetusa, 12. tjedan

Beba je u ovom razdoblju dužine oko 5 cm i počinje s prvim pokretima. Spolovilo bebe također postaje jasnije vidljivo.

Razvoj fetusa, 16. tjedan

Bebina je dužina oko 11 cm. Može već treptati očima, a srce i krvne žile su u potpunosti formirani. Prsti na nogama i rukama već imaju svoje otiske.

Možda će vas zanimati

Razvoj fetusa, 20. tjedan

U ovom je trenutku maternica u visini pupka trudnice. Beba zna već sisati palac, zijevati, isteže se i mijenja izraze lica.

Razvoj fetusa, 24. tjedan

U ovome tjednu možete pokrete koji mogu biti i posljedica bebina štucanja. Osim toga, u ovome tjednu bebi se već razvija srednje uho i centar za ravnotežu.

Razvoj fetusa, 28. tjedan

Ovo je razdoblje u trudnoći kada beba često mijenja svoje mjesto u maminom trbuhu. Prijevremeno rođene bebe u ovome tjednu imaju veliku šansu da prežive.

 razvoj bebe 12. tjedan Izvor: Shutterstock

Razvoj fetusa, 32. tjedan

Od ovog trenutka do poroda, bebe mogu čak i udvostručiti svoju kilažu. Neke trudnice već tada mogu primijetiti prve kapi mlijeka - kolostruma, kao priprema za dojenje koje je pred njima.

Razvoj fetusa, 36. tjedan

U ovoj fazi mozak bebe se intenzivno razvija. Pluća se i dalje formiraju, a glava je uglavnom okrenuta prema zdjelici. Bebe rođene u ‘terminu’ su one rođene nakon 37. tjedna.

Kako beba raste u trbuhu
Izvor: Youtube

40. tjedan: Porod

Ovo je početak jednog divnog putovanja...

Možda će vas zanimati

Najnovije