Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KADA MOŽETE RAZMAZITI BEBU? Do određene dobi bebe jednostavno nisu u stanju manipulirati roditeljima

Autor Sanja Matasić

Ako vam netko tvrdi da ćete razmaziti novorođenče, ne vjerujte mu.

 mama nosi bebu Izvor: Shutterstock

Bilo da je to izgovorio član obitelji ili neki dobronamjerni poznanik, gotovo svaki novi roditelj kad-tad je čuo isto upozorenje: 'Ako budete nosili bebu svaki put kad zaplače, razmazit ćete je'.
No istina je posve drugačija, kažu stručnjaci, nemoguće je razmaziti novorođenče.

Novorođenčad plače jer ima svoje potrebe

Potreba svake tek rođene bebe je da bude nahranjena, da osjeti vašu tjelesnu blizinu, da je utješite i volite. Vaš je zadatak, kao roditelja, poslušati svoju intuiciju i instinkte te odgovoriti na bebine potrebe najbolje što možete. Ako to znači nositi bebu u marami dok perete rublje ili ustajati svakih dva sata tijekom noći radi dojenja, neka bude tako. Takva briga neće razmaziti vaše novorođenče - daleko od toga.

Kada odgovarate na plač svoje bebe i pokušavate zadovoljiti njezine potrebe, dajete joj osjećaj sigurnosti i prihvaćanja. Ako se beba osjeća sigurno i voljeno, ona će manje i plakati. Bebe koje s roditeljima osjećaju povezanost, lako se umiruju.

Novorođenčad ne može manipulirati

Zabrinuti ste da beba možda plače kako bi manipulirala vama? Tako malene sigurno nisu proračunate. Potrebe i želje novorođenčadi mnogo su očitije.

 beba plače a mama je nosi Izvor: Shutterstock

Dakle, svaki put kada vi ili vaš partner brzo odgovorite na plač svoga djeteta za hranom, maženjem ili uspavljivanjem, dajete mu do znanja da može računati na vas. Stoga, bebu nećete razmaziti, već ćete joj pomoći da razvije zdravu vezu s vama kao roditeljima.

Beba koja je povezana sa svojim roditeljima je sretnija beba s manje potreba - i razvija se u dijete koje ima hrabrosti 'uroniti' u svijet bez navezanosti na vas.

Priča se mijenja nakon 6. mjeseca života

Međutim, kad vaša beba navrši 6 mjeseci, njezine će želje postati sofisticiranije i možda neće biti iste kao njezine potrebe. Na primjer, starija će vas beba možda htjeti povući za kosu ili naušnicu ili će možda htjeti daljinski za TV sa svim onim zanimljivim gumbićima.

U takvim slučajevima dobro je djetetu postaviti neka ograničenja. Koristite različite igračke da bebi odvratite pažnju i maknite predmete s kojima se ne bi trebala igrati. U komunikaciji s bebom, koristite afirmativne rečenice umjesto negativnih, poput 'Ovako mazimo psa umjesto 'Ne vuci psa za rep!' Na taj će način dijete s vremenom naučiti da joj ne dajete uvijek ono što želi, ali da je ipak volite.

Možda će vas zanimati

Najnovije