Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PSIHOLOŠKI RAZVOJ BEBE: Osim što puni pelene, plače i jede, njezin mozak bez prestanka obrađuje nove informacije

Autor Sanja Matasić

Možda biste rekli da vaše tek rođeno zlato samo piški, kaka, jede, plače i spava, ali nije tako. Njezin psihološki i kognitivni razvoj događa se munjevitom brzinom.

 beba zijeva Izvor: Shutterstock

Iako se čini da tek rođene bebe samo spavaju, jedu i prljaju svoje pelene, u njihovu malome svijetu događa se puno više od toga. Primjerice, njihov mozak nikada ne prestaje raditi, čak ni kada spavaju.

Malo po malo, mališani napreduju u svim područjima, a ono što nam nije tako očito prve dane njihova života, njihov je kognitivni razvoj. Samo da znate - dječji mozak je čudo!

Njihov mozak stalno percipira i obrađuje nove podatke!

Prvi tjedni života novorođenčeta postaju beskrajni ciklus: pelene, spavanje, plakanje, jelo, kakanje, mokrenje, i sve ispočetka. Tijekom ove faze, lice i glas njihovih roditelja postaju jedini izvori utjehe koje prepoznaju. Osim toga, dođe vrijeme kada svoju majku povezuju s mirom, toplinom i hranom.

Kada ih ljuljuškate, pjevate im, mazite ih ili razgovarate s novoređenčadi, oni se oslobađaju svake nelagode koju osjećaju: to mogu biti grčevi, glad, mučnina ili samo potreba da budu blizu svoje mame. Blizina roditelja, emocionalna i fizička, olakšava bebama razvoj mozga.

Prvi oblik komunikacije

Plač je dio psihološkog ponašanja novorođenčeta. Njime daje do znanja da nešto nije u redu ili da postoji nešto što mu je potrebno. Kasnije će komunikacija uključivati i druge zvukove, kao što su gunđanje, uzdasi ili gugutanje.

Mališani također mogu komunicirati gestama ili pokretima kako bi nam privukli pozornost. Važno je da roditelji poznaju svoju bebu i da mogu prepoznati što točno nije u redu s njom samo promatrajući je i slušajući njezin tip plača. Općenito, dođe vrijeme kada, instinktivno, većina roditelja može shvatiti što se događa.

O čemu treba voditi računa?

Ne smijemo zaboraviti da je za poticanje rasta i razvoja mozga novorođenčeta potrebno da ono bude u veselom, mirnom, poticajnom i punom ljubavi okruženju. Sve to će pogodovati razvoju osjetila vida, sluha i dodira.

Bebe reagiraju na zvukove koje čuju oko sebe, a koji privlače njihovu pozornost. Na primjer, mogu reagirati promjenom svoje aktivnosti – prestanu pomicati ruke ili noge kako bi bolje slušale, ili okreću glavu prema izvoru zvuka kako bi vidjele odakle dolazi zvuk.

Od drugog mjeseca života primijetit ćete promjenu na svojoj bebi. U ovoj je fazi puno prijemčljivija, prati su na sve što se događa oko nje, a kad joj se obratite, čini vam se da vas pozorno sluša. Uskoro će početi ispuštati zvukove gugutanja, a u međuvremenu možete nastaviti razgovarati s njom kako biste potaknuli bebinu moždanu aktivnost. Od drugog mjeseca života vaše maleno zlato napreduje velikim koracima, a vi ćete ostati zadivljenoi njezinim svakodnevnim razvojem.

 novorođenče u čudu gleda mamu Izvor: Shutterstock

Što se tiče psihičkog ponašanja novorođenčeta, možemo reći...

Dakle, beba ne puni samo pelene, spava i jede, već njezin kognitivni i psihološki razvoj idu mnogo dalje od toga. Od trenutka rođenja, bebin mozak stalno napreduje, a od drugog mjeseca mjeseca nadalje to razvoj mozga se ubrzava.

No mozak novorođenčeta potrebno je stimulirati nježnom i punom ljubavi komunikacijom i dodirima.

Nikako nemojte podcjenjivati potencijal svoje bebe i misliti da ona ništa ne zna jer njezin mozak neumorno prikuplja informacije i stvara svoju percepciju svijeta.

Možda će vas zanimati

Najnovije