Bebina probava i stolica, što god mislili o tome, ozbiljna je tema, a roditelji kad dođu s bebom kući iz rodilišta u prvih nekoliko tjedana postavljaju mnoga pitanja. Po bebinoj stolici može se vidjeti je li beba dovoljno jela, ali ona otkriva i njezino zdravstveno stanje.

Bebina stolica može biti svih boja i konzistencija pa čak i iskusni roditelji vjerojatno nisu doživjeli sve varijacije. Što je sve normalno kod novorođenčadi, dojene djece i djece hranjene adaptiranim mlijekom, a kada otići kod pedijatra?

Stolica novorođenčeta

U peleni ste našli zeleno-crnu ljepljivu stolicu koja izgleda kao motorno ulje. Radi se o mekoniju, prvoj stolici, koja se sastoji od plodove vode, stanica i svega drugog što je vaša beba u vodenjaku progutala. Iako izgleda vrlo odbojno, ta stolica nema mirisa. Dakle, po mirisu nećete u ovom slučaju primijetiti treba li vašem djetetu promijeniti pelene.

Nakon dva do četiri dana, boja stolice postat će svjetlija – boje senfa, a znak je da su crijeva vaše bebe počela probavljati majčino ili adaptirano mlijeko.

Zdrava stolica dojenčeta

Ako isključivo dojite, tada će bebina stolica biti žute ili svjetlozelene boje, kašaste odnosno kremaste konzistencije. Može biti toliko tekuća da se može protumačiti i kao proljev. Stolica dojenog djeteta u principu izgleda kao mješavina dijon-senfa i zrnatog sira, sa sporadičnim komadima.

mama se igra s bebom
Shutterstock 

Miris je iznenađujuće samo upola tako neugodan od njezinog izgleda. Pojam normalne stolice kod dojenog djeteta može biti vrlo širok. Ako stolica ima zelenkastu nijansu, može značiti da ste pojeli nešto neuobičajeno. Sve dok beba ne pokazuje neke druge simptome, nema razloga za zabrinutost.

Ako vidite svjetlozelenu pjenastu stolicu, koja sliči algama, beba vjerojatno jede kalorijski slabo mlijeko s premalo masnoća koje obično dolazi na prsima u prvom dijelu podoja. Dakle, vjerojatno nedovoljno dugo dojite dijete na svakoj dojci. Kako biste to promijenili, svaki put počnite dojenje s onom dojkom na kojoj je dijete zadnje sisalo.

Zdrava stolica beba na adaptiranom mlijeku

Bebe na adaptiranom mlijeku imaju tjestastu, gustu, kremastu stolicu koja može imati različite smeđe tonove: žuto-smeđi, jarko žuti ili zeleno-smeđi. Jače smrdi od stolice dojene djece, ali još ne tako intenzivno kao stolica djece na čvrstoj hrani i kašicama. Sve u svemu smrad je jači i osjetit ćete kad je vrijeme za mijenjanje pelena.

Stolica bogata željezom

Dajete li djetetu preparat željeza, tada mu stolica može biti tamnozelena ili gotovo crna. To se ne događa često, ali u okviru je normalnog. Ako je stolica vašeg djeteta crna, a vi mu ne dajete preparat željeza, tada posjetite pedijatra jer se može raditi o krvi u stolici.

Proljev

Kod beba je proljev vrlo tekuć i izgleda kao obojena voda. Proljev može biti žut, zelen ili smeđ i može nadirati ili čak štrcati iz pelena. Proljev može biti znak infekcije. Ako se ne liječi na vrijeme može dovesti do dehidracije odnosno gubitka vode iz tijela. Posjetite pedijatra ako vaše dijete ima 3 mjeseca ili je mlađe i imalo je više od dva ili tri proljeva ili ako se proljev ponavlja dva ili tri dana. Također morate reći pedijatru ako u stolici vidite krv ili sluz.

Zatvor

Ako je stolica vaše bebe čvrsta u obliku kamenčića, tada se vjerojatno radi o zatvoru. To nećete primijetiti samo u peleni, već će se dijete i mučiti da istisne takvu stolicu. Nađete li nešto krvi u stolici, to može značiti da je prilikom tiskanja stolice došlo do laganog oštećenja anusa. Jedan do dva komada stolice u peleni nije problem, ali ako ima više komada i uz to i krvi, pođite pedijatru.

beba plače
Shutterstock 

Uzrok zatvora može biti djetetovo nepodnošenje nekog sastojka iz mlijeka, adaptiranog ili majčinog.

Stolica sa sluzi

Stolica vaše bebe može sadržavati sluz ili djelovati masna. Ako je stolica zelenkasta sa svjetlucavim nitima, to znači da sadržava sluz. Razlog može biti obilno slinjenje jer slina često ostane neprobavljena. Sluz u stolici može biti znak infekcije ili alergije.

Ako beba ima još neke simptome ili nalazite sluz dva ili više dana u pelenama, pođite pedijatru.

Krv u stolici

Katkad je krv u stolici svjetlocrvena, katkad crna (to znači da je probavljena). Svijetla krv u stolici može imati mnogo uzroka. Pođite pedijatru ako vidite sljedeće znakove:

  • Normalna stolica je pomiješana s krvlju - znak da je dijete alergično na mlijeko
  • Tvrda stolica s razasutom krvi - upućuje na puknuće tkiva anusa ili male hemoroide.
  • Proljev s crvenom krvi - bakterijska infekcija.
  • Crna krv u stolici (male točkice koje nalikuju zrncima maka) - dijete na dojci uz mlijeko posisa i malo krvi iz mamine oštećene bradavice. Vjerojatno vas takvo dojenje i boli pa trebate poraditi na zacjeljivanju ragada, no za vaše dijete ne postoji opasnost. U svakom slučaju otiđite kod liječnika koji će isključiti eventualne unutarnje povrede kod djeteta.