Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

STOLICA KOD NOVOROĐENČADI: Dojene bebe kakaju i do 10 puta dnevno, a bebe na formuli znatno manje

Autor Jelena Pervan

Kakve su stolice normalne, a kada se treba zabrinuti?

 beba ima stolicu Izvor: Shutterstock

Bebe u prvoj godini živote napune oko 2000 pelena, piše magazin Parents. Do prelaska na zahod, roditelji će promijeniti velike količine pelena i nagledati se različitih tekstura, boja i mirisa djetetovih stolica. Najviše im briga zadaje novorođenačka stolica pa ovaj tekst donosi neke odgovore na pitanja o stolici novorođene bebe. 

Svaka je beba drugačija

Prva bebina stolica događa se u prva dva dana nakon poroda i naziva se mekonij. Riječ je o gustoj, ljepljivoj i tamnoj masi koja se sastoji od kožnih stanica koje je beba progutala u maternici.
Gastrokolički refleks koji signalizira crijevima da se prazne nakon što se želudac puni hranom, kod novorođene djece nije u potpunosti razvijen pa imaju stolicu skoro nakon svakog obroka što je otprilike 10 puta dnevno.

Neke dojene bebe prazne crijeva jednom u nekoliko dana, posebno nakon prva dva tjedna života. Obje su situacije normalne. Stolice dojene djece uglavnom su mekane i boje senfa.

Stolica beba hranjenih adaptiranim mlijekom je žućkasta ili smeđa te nešto čvršća nego ona od dojenih beba. Bebe koje piju formulu imaju manje stolica u danu, ali obilnijih i smrdljivijih. Obično su to jedna ili četiri stolice dnevno, a sve ovisi o bebinom probavnom sustavu.

 beba pije na čašicu Izvor: Shutterstock

Znakovi za uzbunu

Već nakon šest do osam tjedana, smanjuje se broj bebinih stolica. Crijeva sazrijevaju i probava efikasnije obavlja svoj posao. Dok je god stolica mekana, nije problem ako beba prazni crijeva jednom ili dvaput tjedno.

Iako je konstipacija kod novorođenčadi rijetka, obratite pozornost na pojavu tvrde stolice, odbijanje hrane, tvrd trbuščić i blago analno krvarenje. U tim se slučajevima obavezno javite pedijatru kako biste utvrdili eventualnu alergiju na mliječne proteine.
Liječnika obavijestite i u slučaju obilnih vodenastih stolica, krvavih stolica te bijelih sivih ili crnih stolica koje se javljaju nakon što je beba izbacila mekonij.

Možda će vas zanimati

Najnovije