Da bi prepoznala mamu beba koristi četiri važna osjetila: sluh, njuh, dodir i vid. U trenutku kada majka prinese svoju bebu na kožu, dolazi do primjetne promjene u vitalnim funkcijama bebe - ritam disanja i otkucaji srca se usporavaju, a beba se umiruje. Drugim riječima, beba se osjeća sigurno jer doživljava blizinu poznate osobe, svoje mame.

Prepoznaju mamin glas

Naime, istraživanje iz 2012. godine pokazalo je da nerođene bebe aktivno slušaju majčin glas u maternici tijekom posljednjih 10 tjedana trudnoće.

Kada se rodi, od svih drugih glasova, novorođenče će se umiriti kada čuje upravo mamin glas. Dokazano je i da bebe prepoznaju zvukove na jeziku kojim je njihova majka govorila tijekom trudnoće.

trudnica na krevetu
Shutterstock 

Osjećaju li otkucaje mamina srca?

Dok je u maternici, beba može čuti i otkucaje vašeg srca, a ovu sposobnost usvaja već od sedmog mjeseca trudnoće. I zato kada uplakanu ili uznemirenu bebu stavite na prsa, ona će se umiriti jer su joj otkucaju vašeg srca itekako poznati. Istraživanja su pokazala da mozak fetusa tijekom zadnjeg tromjesječja trudnoće prepoznaje važnost ovoga zvuka, slušanje i reagiranje na zvukove majčina srca važno je i za daljnji razvoj fetalnog mozga.

Što je s mirisom?

Ne samo što beba prepoznaje miris svoje majke, on na nju također djeluje umirujuće. Fetus je izložen jedinstvenom mirisu i ukusu majčine amnionske tekućine, što doprinosi visokorazvijenom osjetilu mirisa s kojim se rađa beba.

Znanstvenici su otkrili da su bebe osjetljivije na miris majčina tijela i miris mlijeka nego drugi, što je logično jer ima tako razvijeno osjetilo služi da bi preživjele i svladale tehniku sisanja.

Mamin miris opušta bebu i stvara važnu vezu, zbog čega je i kontakt koža na kožu toliko važan. Mogućnost da pomiriši, čuje, okusi i dodirne svoju majku olakšava bebi prilagodbu na život u novom okruženju, jača vezu s majkom i pomaže bebama da brže prihvate dojenje. Nije li priroda čudesna?