Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OSTALO VAM JE ADAPTIRANOG MLIJEKA U BOČICI? Koliko je dugo sigurno za bebu i kada ga treba proliti?

Autor Jelena Pervan

Pripremljeno adaptirano mlijeko ne smije se čuvati dulje od 1 do 2 sata.

 beba pije mlijeko na bocu Izvor: Shutterstock

Napravili ste višak adaptiranog mlijeka ili beba nije popila sve. Je li sigurno ostavljati pripremljeno mlijeko za kasnije i koliko dugo? Različita medicinska udruženja imaju drugačija mišljenja o tome, ali svi se slažu da je mlijeko bolje potrošiti čim prije kako bi se spriječio nastanak štetnih bakterija. Laktacijska konzultantica Renee Kam za BellyBelly govori o preporukama.

Razvoj štetnih bakterija

Neki stručnjaci tvrde da pripremljena mliječna formula ne bi trebala stajati više od sat vremena na sobnoj temperaturi dok Svjetska znanstvena organizacija kaže da je maksimalno 2 sata čekanja.

Štetne se bakterije mogu brzo razvijati u pripremljenoj formuli, čak i ako je čuvamo u hladnjaku i dalje može preživjeti i razmnožavati se, samo nešto sporije. Što mlijeko dulje stoji, veće su šanse za razvojem infekcije kod djeteta pa je važno da za svako hranjenje pripremite svježe mlijeko.

 beba jede na bočicu Izvor: Shutterstock

Temperatura vode je važna

Mliječna formula u prahu nije sterilan proizvod, a razlog zašto se neke zdravstvene organizacije ne slažu oko toga koliko točno mlijeko smije stajati krije se u temperaturi vode s kojom se mlijeko pripravlja.

Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje zagrijavanje vode na minimalno 70 stupnjeva kako bi temperatura ubila sve štetne bakterije u formuli. Mlijeko se, naravno, bebi daje tek da je optimalne temperature za nju.

Druge organizacije koje preporučuju da se mlijeko popije najkasnije sat vremena nakon pravljenja, savjetuju to jer smatraju da je za pravljenje mlijeka dovoljna mlaka voda, što neće ubiti sve bakterije u formuli.
Ako ne postoji druga opcija i formula se mora skladištiti na određeno vrijeme, svi se slažu da to treba biti u hladnijem dijelu hladnjaka i nikako dulje od 24 sata.

Možda će vas zanimati

Najnovije