Prvi dani s bebom, pogotovo ako ste novi roditelj, znaju biti stresni. Kako beba jedino plačem može komunicirati s vama, treba vam vremena da shvatite njezine potrebe.

Sakupili smo najkorisnije savjete pedijatara da biste lakše prošli prve dane s bebom.

Bebi treba biti ugodno

1. Temperatura prostorije treba biti između 20 i 24 stupnja, a vlažnost zraka 50-70 posto.
2. 4-5 puta dnevno prozračite prostoriju u kojoj beba boravi u trajanju od 10 do 15 minuta. Za ovo vrijeme bebu iznesite iz sobe.
3. Ne postavljajte krevetić blizu utičnica ili elektronskih uređaja, uključujući televizor.
4. Ništa ne bi trebalo visjeti na zidu uz koji je krevetić. Maknite sve slike i ukrase sa zida.
5. Vodite računa o osvjetljenju sobe. Dok je budno, dijete treba jasno vidjeti predmete oko sebe.

Higijena

6. Pošto su dišni putevi kod novorođenčeta uski, redovito ih čistite fiziološkom otopinom.
7. Koristite poseban higijenski štapić s vatom za svaku nosnicu.
8. Za pranje očiju pripremite toplu prokuhanu vodu i blazinicu, a za svako oko koristite novu. Umočite ga u prokuhanu vodu, obrišite bebine oči, od vanjskog kuta prema unutrašnjem. Zatim posušite bebino lice mekim ručnikom.
9. Da biste očistili uši, namočite vatu u prokuhanu vodu i obrišite uho. Obrišite ušnu školjku i nabore iza ušiju. Ako je koža iza ušiju previše suha, namažite je kremom za bebe. Nemojte koristiti štapiće za uši jer možete ozljediti unutarnje uho.
10. Nakon svake velike nužde, operite bebu pa joj stavite čistu i suhu pelenu. Najbolje bi bilo da bebinu guzu perete pod tekućom vodom, na umivaoniku ili kadi. Ako niste u mogućnosti da je operete pod tekućom vodom, obrišite je maramicama.
11. Prva 2-3 mjeseca pelenu mijenjate svaka 2 do 3 sata, a nakon toga ovisi o nuždi, svakih 3 do 5 sati.

mama mijenja bebi pelenu
Shutterstock 


12. Dok pupkovina ne otpadne i pupak ne zaraste, tretirajte ga prema uputama patronažne sestre dva puta dnevno.
13. Novorođenčadi je najlakše rezati nokte dok spavaju. Na rukama se režu svakih 4 do 6 dana, a na nogama jednom u 7 do 9 dana. Koristite posebne dječje škarice sa zaobljenim vrhovima.
14. Kupanje bebe preporučuje se najviše 1 do 2 puta tjedno. Temperatura vode u kadi treba biti 36 do 37 stupnjeva.
15. Dok spuštate bebu u kadu, jednom rukom je pridržavajte ispod guze, a drugom ispod glave. Prvo spustite noge i guzu u kadu, a zatim tijelo. Jednom rukom čvrsto pridržavajte bebu tako da joj glava bude iznad vode, a drugom je nježno perite. Nakon kupanja kožu i sve nabore nježno obrišite ručnikom. U vodu za kupanje ne morate dodavati nikakve šampone, bolje je dodati nekoliko kapi nekog prirodnog ulja.

Ponašanje prema bebi

16. Od trenutka kada se rodi, beba se vodi mirisom i dodirom. Nježnim dodirima majka prenosi svoju ljubav na bebu. Zahvaljujući tome beba osjeća da je voljena i da nije sama. To joj daje osjećaj sigurnosti.

Dodirivanje, maženje i lagana masaža pozitivno utječu na živčani sustav bebe i pomaže mu da se razvija. Kada je u maminom zagrljaju i kada osjeća njezine tople ruke i miris, beba osjeća zadovoljstvo.

masaža bebe
Shutterstock 

17. Nakon mjesec dana beba može dobro vidjeti i slušati glazbu, ali nemojte je pretjerano izlagati nepotrebnim podražajima. Desetak minuta nježne glazbe je dovoljno.
18. Od prvih dana bebu zovite po imenu. S bebom razgovarajte, mijenjajući intonaciju glasa, a riječi izgovarajte jasno.
19. Odgovarajte na bebine pozive za pažnjom i hranom. Hranite bebu na njezin zahtjev, držite je u svojoj blizini, omogućite joj dodir koža-na-kožu. Zahvaljujući takvom pristupu, kako bude sazrijevala, naučit će izražavati svoje osjećaje.
20. Nemojte se bojati da ćete razmaziti bebu. Sve do šestog mjeseca bebina života stručnjaci kažu da je to nemoguće.