Za svaku je bebu najbolji 'lijek' – mamin zagrljaj, a to potvrđuje većina nedavnih istraživanja o učinku tjelesnog kontakta na razvoj djece.  No istraživanje provedeno u Japanu prije dvije godine pokazalo je još jednu zanimljivost - bebama u dobi od četiri mjeseca, svaki put kada bi ih mame zagrlile, smanjila bi im se brzina otkucaja srca, ali kada bi im isto učinile nepoznate žene, više ne bi bile tako opuštene.

Ovo istraživanje dalo je prve konkretne dokaze da zagrljaj – a ne samo držanje u naručju – igra važnu ulogu u životu beba.

'Znali smo da djeca vole kad ih roditelji grle, ali i nas je iznenadilo kako zapravo malo znamo o zagrljaju', rekla je voditeljica istraživanja, Sachine Yoshida, profesorica na Sveučilištu Toho.

Njezin tim pratio je otkucaje srca beba mlađih od godine dana u četiri različite situacije: kad su ih mame držale u naručju, kad bi ih mame zagrlile, kad bi ih mame čvrsto zagrlile i kad ih je zagrlila neka njima nepoznata ženska osoba.

Osim otkucaja srca beba, znanstvenici su pratili i mamine otkucaje srca. Pokazalo se da i mame i bebe dok grle svoje bebe imaju sporije otkucaje srca.

'Zagrljaj očito opušta i bebe i roditelje', rekla je voditeljica istraživanja. Dodala je kako kod beba mlađih od četiri mjeseca nije zabilježena takva promjena, što pokazuje da netom rođene bebe još ne osjećaju razliku između držanja u naručju i zagrljaja.

'Iako male bebe ne mogu govoriti, dokazali smo da nakon četvrtog mjeseca života i po zagrljaju prepoznaju svoje roditelje', rekla je Yoshida. Roditeljima je poručila da nikada ne trebaju sumnjati u to osjeća li beba njihovu ljubav i privrženost.

Zašto zagrljaj opušta bebu?

Autonomni živčani sustav podijeljen u dva podsustava koji reguliraju mnoge funkcije i dijelove našeg tijela. Simpatički živčani sustav zaštitni je i evolucijski. On priprema tijelo za 'borbu ili bijeg' tijekom potencijalno opasne ili stresne situacije, pri čemu se povećavajući puls i disanje. Parasimpatički živčani sustav ima suprotne funkcije. On smiruje disanje i smanjuje brzinu otkucaja srca.

moć dodira
Shutterstock 

Bebe preko kože mogu osjetiti razliku između nježnog i čvrstog zagrljaja. Naime, koža je bebin zaštitni organ putem kojega, zbog velikog broja osjetilnih receptora, ona komunicira s vanjskim svijetom. Zagrljaji mogu povećati ili smanjiti bebin puls, ovisno o tome koliko je beba stara, tko je grli i kako čvrsto to čini. Sve to stimulira bebin živčani sustav i potiče aktivnosti koje mogu ili povećati bebin puls ili bebu opustiti i što se može izmjeriti prema brzini otkucaja srca.

Što se dogodi kad zagrlite svoju bebu?

Kad mama ili tata zagrle bebu stariju od četiri mjeseca, njihov zagrljaj bebu opušta što posljedično dovodi do smanjenja brzine otkucaja srca. S druge strane, zagrljaj osobe koju beba ne pozna, dovodi do povećanja broja otkucaja srca, vjerojatno zbog stresa izazvanog držanjem od strane nepoznate osobe.

Kod beba mlađih od četiri mjeseca zagrljaji ne moraju nužno opuštati. Puls im se ne povećava ili smanjuje ovisno o tome grle li ih roditelji ili netko nepoznat (to ne znači da vas beba ne prepoznaje – istraživanja su, uostalom, i pokazala da novorođenčad prepoznaje majčino lice). To je zato što se njihov parasimpatički živčani sustav još uvijek nije u potpunosti razvio pa njima uglavnom upravlja njihov simpatički živčani sustav.

Ako jako čvrsto zagrlite bebu, to isto nije dobro. Bebu to može uznemiriti i povećati joj puls. Očito se u takvoj situaciji beba ne osjeća dobro pa se aktivira njezin simpatički živčani sustav.

Kako bebe znaju što znači zagrljaj?

Bebe vole zagrljaje, posebice mamine. Prije nego što beba shvati što joj govorite, ona će razumjeti vaš dodir. Tjelesni kontakt nije dovoljan da pokrene reakciju otkucaja srca - to mora biti posebno, toplo i opuštajuće iskustvo kao što je majčin zagrljaj.

Koristi li zagrljaj bebi?

Smanjenje brzine bebinog otkucaja srca nakon što je zagrle mama ili tata pomaže njegovanju osjećaja prihvaćanja i empatije kod vaše bebe. Ti zagrljaji osiguravaju zdrav emocionalni kognitivni razvoj koji postavlja temelje za čvršće odnose kasnije u životu.

Osim toga, grljenje pomažete djetetu da bude zdravije. U vašem zagrljaju beba se opušta, a to smanjuje i razinu hormona stresa koji utječe i na učinkovitost bebinog imunološkog sustava.