Netom po rođenju, bebe uopće ne izgledaju kao s neke predivne reklame. Prvi pogled na novorođenče često uplaši roditelje koji su zamišljali preslatko djetešce s glatkom kožom i slatkim obraščićima.

Boja kože tek rođene bebe je najčešće plavičasta ili blijedoružičasta, a što je posljedica zasićenja krvi fetusa kisikom dok u maternici boravi devet mjeseci. Dijete se rađa i prekriveno bjeličastim premazom (ili verniksom) koji štiti kožu bebe u maternici i pomaže joj da lakše prođe kroz porođajni kanal.

Čim izađe iz mame, na bebu počinju utjecati brojni vanjski podražaji: temperatura, svjetlost, taktilna stimulacija, povećanje ugljičnog dioksida u krvi, čak i sila gravitacije. Sve ovo je za novorođenče je novo i stimulira ga da udahne prvi put, nakon čega će glasno zaplakati.

Čim beba počne plakati, koža joj postaje ružičasta. Međutim, dlanovi i stopala mogu ostati plavkasti neko vrijeme zbog slabije cirkulacije – nastale uslijed ograničenog kretanja u maternici.

Nije rijetka pojava da se bebe rađaju s neobičnim oblikom glave jer su kosti lubanje, ili fontanele, pokretne tako da se mogu pomicati dok prolazi kroz porođajni kanal. U prvih mjesec dana od poroda glava poprima normalan oblik, a do djetetove druge godine sve fontanele se spajaju.

mama i tek rođena beba
Shutterstock 

Odmah po rođenju, beba izgleda otečeno. Najčešće nabreknu meka tkiva glave, bebino lice, posebno očni kapci. To je zbog toga što se prvo glava probija kroz porođajni kanal i na njoj je najveći pritisak.

Nakon rođenja, dijete počinje disati samostalno, otvaraju se pluća i obnavlja cirkulacija krvi. Urinarni, digestivni i endokrini sustav postaju aktivniji, a pojačava se i motorička aktivnost.