Da biste razumjeli kako beba prolazi kroz porođajni kanal, korisno je naučiti nešto o lubanji novorođenčeta. Vjerojatno znate da kosti lubanje djeteta nisu srasle. Umjesto toga, postoje razmaci između kostiju.

Linije šavova na lubanji pokazuju gdje se nalaze te meke točke, zvane fontanele. Ovi prostori omogućuju preklapanje kostiju tijekom kretanja bebe kroz porođajni kanal tijekom poroda. Doznajte koja je njihova uloga, kada se zatvaraju i postoji li ikoji razlog za zabrinutost.

Što su fontanele?

Fontanela je otvor u bebinoj lubanji gdje se kosti još nisu spojile. Iako se mogu činiti kao nerazvijena područja bebine glave, one su zapravo posve normalne i potrebne kako bi se zdravo formirala dječja lubanja i omogućio razvoj i rast mozga.

Ostavljajući prostor za pomicanje kostiju lubanje tijekom poroda, fontanele omogućuju bebinoj glavi da prođe kroz uski porođajni kanal a da se ne ošteti mozak.

Tijekom prve dvije godine bebina života glava raste brže nego u bilo kojem razdoblju djetetova života. Fontanele zapravo omogućuju prostor koji je potreban mozgu koji raste i zauzima u lubanji određeni volumen.

Roditelji uglavnom primjećuju na djetetovoj glavi veliku mekanu površinu na prednjem dijelu bebine glave, ali ona nije jedina fontanela. Novorođenče ima prednju i stražnju fontanelu, ali još i četiri manje fontanele.

Prednja je fontanela smještena između dvije čeone te tjemene kosti i ima romboidan izgled. Veličina joj je od 1 do 3 cm kod rođenja bebe, a zatvara se do djetetove 2. godine života.

beba zijeva
Shutterstock 

Stražnja je fontanela smještena na stražnjoj strani bebine lubanje i trokutastog je oblika. Obično je veličine manje od pola centimetra i zatvara se do 6. mjeseca bebina života.

Osim ove dvije veće fontanele, duž šavova preostalih kostiju nalaze se četiri manje fontanele, od kojih se dvije nazivaju sfenoidne fontanele, a preostale dvije mastoidne fontanele. One se zatvaraju unutar par mjeseci od rođenja.

Kosti lubanje se tijekom djetinjstva ne zatvaraju potpuno jer je mozgu još uvijek potrebno prostora za rast. Međutim, kad kosti narastu do te mjere da ispune otvorene prostore, fontanele se smatraju zatvorenima.

Što biste trebali znati o fontanelama?

 • Normalne fontanele ne bi trebale izgledati natečeno, ispupčeno niti uvučeno u bebinu glavu, one su u ravnini s razvijenim kostima.
 • Kada prstima nježno prelazite po djetetovoj glavi, fontanela bi trebala biti mekana, ravna i blago povijena na završecima.
 • Kada dijete plače, povraća ili leži, prednja fontanela može izgledati malo podignuta ili kao da je ispupčena. Sve dok se vraća u normalu nakon što je beba uspravna i mirna, nema razloga za brigu.
 • Možda ćete primijetiti da fontanela izgleda kao da pulsira u ritmu otkucaja srca vaše bebe. To je također potpuno normalno.

Iako je mekana, čvrsta membrana preko otvora štiti meko tkivo i mozak iznutra. Dakle, možete:

 • dodirivati bebinu glavu, čak i na fontaneli
 • prati kosu i tjeme
 • koristiti dječju četku ili češalj za kosu
 • staviti preslatku traku za glavu
 • dopustiti drugoj djeci da drže i dodiruju bebu (uz nadzor).

Kao i u svim ostalim aspektima brige o vašem djetetu, uvijek pazite da s djetetom postupate nježno. Sve dok ne vršite pritisak na fontanelu, ne morate se brinuti da ćete je povrijediti.

Još jedna uloga fontanela!

Fontanele vam govore i o zdravstvenom stanju vaše bebe. Evo što bi mogle značiti neke promjene u izgledu.

Ako je fontanela uvučena...

Ako fontanela 'tone' u bebinu glavu, mogla bi ukazivati na dehidraciju u bebinu organizmu, koja se događa kada dijete ne unosi dovoljno tekućine ili gubi više tekućine nego što je unosi.

Beba može dehidrirati ako:

 • ima problema s dojenjem ili hranjenjem na bočicu
 • ima proljev, povraća ili ima visoku temperaturu
 • provodi previše vremena u pregrijanom prostoru.

Drugi znakovi koji upućuju na dehidraciju su nedovoljno mokrenje, pretjerana pospanost, razdražljivost, suha usta i plakanje bez suza.

Dehidracija kod novorođenčadi i male djece smatra se opasnom pa u tome slučaju odmah potražite liječničku pomoć.

Ako je fontanela ispupčena...

Posve je, dakle, normalno je da bebina fontanela bude blago podignuta kada plače ili povraća jer se tada nakratko povećava pritisak unutar lubanje.

Međutim, ako se bebina fontanela nastavi ispupčavati kad dijete prestane plakati, ili na dodir osjetite otečenost, potražite pomoć pedijatra jer može upućivati na niz zdravstvenih problema.

Ako je fontanela velika...

Velika fontanela ili ona koja se nije zatvorila unutar očekivanog vremenskog okvira može biti znak određenih zdravstvenih stanja poput hipotireoze, Downova sindroma ili rahitisa (stanje prouzročeno nedostatkom vitamina D). No, tijekom redovitih pedijatrijskih pregleda, liječnik to može utvrditi pa nema razloga da paničarite bez razloga.

Vaš pedijatar nadzire fontanele tijekom svakom pregleda od rođenja do njihova zatvaranja.

Ako se prerano zatvaraju...

Moguće je, iako rijetko, da se fontanele prerano zatvore. Ponekad se meke točke ne mogu lako osjetiti i mogu izgledati zatvorene, ali su i dalje otvorene.

Prerano spajanje kostiju lubanje stanje je koje se naziva kraniosinostoza. Ovo stanje može utjecati i na rast mozga i na oblik djetetove glave.

beba na trbuhu
Shutterstock 

Utječu na oblik bebine glave

Fontanele igraju ulogu u oblikovanju djetetove glave. Budući da postoji prostor za kretanje kostiju tijekom prve godine života, svaki pritisak na lubanju može utjecati na njezin oblik.

Koliko dugo bebina glava ostaje u porođajnom kanalu i koliki je pritisak na lubanji može se definirati kako bebina glava izgleda nakon poroda.

Pogotovo ako ste imali dug ili težak vaginalni porod, glava vaše bebe može poprimiti oblik konusa ili čak biti šiljasta. Ipak, u roku nekoliko dana poprimit će normalan, zaobljeni oblik.

Sve dok se fontanele ne zatvore i kosti lubanje se spoje, oblik djetetove glave može se promijeniti.

Ako vaša beba leži na leđima dok spava i dugo sjedi u autosjedalici dok je budna, zatiljak joj može postati ravan, a ovo se stanje naziva pozicijska plagiocefalija.

Kako biste spriječili dugotrajan pritisak na jedno područje djetetove glave, često mijenjajte bebin položaj tijekom dana. Neka dijete spava na leđima, ali dok je budno i pod vašim nadzorom, mijenjajte mu pozicije.

 • nosite bebu na rukama
 • koristite nosiljke
 • stavljajte bebu na trbuh
 • dok je beba na leđima, postavljajte joj zanimljive stvari oko nje kako bi okretala glavu i pratila ih pogledom