Znate onu situaciju kada ljuljuškate bebu i ona je zatvorila oči. Vi se u tome trenutku opuštate i upravo ste pomislili kako je došao trenutak da je odložite u krevetić. Misao još niste završili, a ona otvara oči... Ne da se, nikako. Da, bebe se bore protiv sna.

I većina djece ima u sebi baš tu tenziju - umorni su, a ne žele spavati. Kao roditelj, osjećate se bespomoćno jer ne znate što učiniti. Međutim, prvi je korak doznati moguće razloge zašto beba ne želi zaspati. Ako ste isključili bolest, glad i mokru pelenu, onda je vrijeme da razmotrite sve druge čimbenike koji bi mogli biti u igri.

Postoji nekoliko mogućih uzroka!

Dijete je preumorno! Kada je odrasla osoba preumorna, otići će u krevet i najvjerovatnije odmah zaspati. Bebe tako ne funkcioniraju. Imaju vrijeme tijekom kojeg su spremne za drijemanje, a ako to propustite, postat će preumorne, što će uzrokovati nervozu i razdražljivost pa će se teže umiriti. Problem je i kada nisu dovoljno iscrpljene.

Ponekad jednostavno dijete nije spremno za spavanje jer nije dovoljno umorno. Možda je preko dana spavalo duže nego inače, ili samo raste i razvija se, zbog čega se potreba za snom mijenja. Prekomjerna stimulacija može biti uzrok, stoga izbjegavajte ekrane, glasnu glazbu, igračke ili uzbudljivu igru, jer to može djecu preopteretiti i razdražiti prije spavanja. Tjeskoba zbog odvajanja je također čest uzrok jer ako dijete želi da ga držite u rukama, nedostajat će mu vaša blizina, a samim time se neće moći umiriti kako bi zaspalo. Beba počinje razvijati cirkadijalni ritam u dobi od oko šest tjedana.

beba neće spavati
Shutterstock 

Cirkadijalni ritam je ciklus budnosti i spavanja koji se smjenjuju s obzirom na dan i noć. Na žalost, postoji veliki broj distraktora koji narušavaju ovaj prirodni ritam, a kod beba se taj ritam tek formira i često nije potpuno reguliran.

Što učiniti kada se beba bori protiv sna?

Uspostavite rutinu prije spavanja i budite dosljedni. Prigušite svjetla, pustite opuštajuću glazbu, čitajte knjigu ili pjevajte uspavanku kako biste umirili i uspavali bebu. Ne propuštaje znakove pospanosti jer ako beba trlja oči, zijeva, siše palac, vuče uši, nervozna je, razdražljiva, onda je umorna. Uspostavite dnevno i noćno ponašanje tako što ćete se igrati i komunicirati s bebom tijekom dana, a noću budite smireniji i prije spavanja smanijte aktivnost na minimum.

Vježbajte odvajanje tako što ćete otići iz sobe, ali se uvijek vratite. Sobu napuštajte na nekoliko sekundi, i beba će se polako naviknuti da niste stalno s njom, ali i da se uvijek vraćate i da ste prisutni. Ako beba prestaje s jutarnjim spavanjem, pomaknite vrijeme ručka i stavite jedno duže popodnevno.