Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ISTRAŽIVANJA POKAZALA: Ako izmorite živahno dijete, ono neće lakše zaspati

Autor Sanja Matasić

Znači li da živahna djeca imaju višak energije pa ih treba prije spavanja umoriti? Očito ne.

 beba spava Izvor: Shutterstock

Odgajanje temperamentne djece nije jednostavno, a najteži dio je definitivno odlazak na spavanje. Mnogi tvrde da je jedini način da dijete zaspe da ga toliko izmorite da se samo sruši u krevet od umora. No što kažu istraživanja?

Najnovije studije pokazale su da neke taktike kojima se roditelji koriste, poput onih da dijete treba dobro izmoriti prije spavanja, nisu djelotvorne kod temperamentne djece.

Stručnjaci su radili detaljnu analizu 841 roditelja iz 14 zemalja, a svi su imali djecu u dobi od 17 do 40 mjeseci. Roditelji su zapisali u anketi kakav je temperament njihovih mališana i koje tehnike koriste kako bi dijete potaknuli na spavanje.

 mama uspavljuje dijete Izvor: Shutterstock

U studiji su dokazali da aktivnosti poput šetnje, vožnje ili igranja s djetetom ne djeluju umirujuće, nego, naprotiv, stimuliraju dječje tijelo i mozak. Sa druge strane, pasivni načini igranja pomažu djetetu da zaspe, a to su maženje, pjevanje i čitanje.

Naime, umirujuće aktivnosti pripremaju dijete na spavanje jer mu se živčani sustav opušta, a ako su one dio večernje rutine od početka, sigurno donose traženi rezultat – da vaše zlato utone u dubok i okrepljujući san.

Možda će vas zanimati

Najnovije