Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJČEŠĆI MITOVI O SPAVANJU BEBA: 'Ako beba predugo spava danju, bit će budna cijelu noć!', a ima ih još...

Naravno, umorni i neispavani, poslušat ćete svaki savjet na koji naiđete. No neki bi vam zapravo mogli više odmoći nego pomoći kad je riječ o spavanju bebe

 beba spava Izvor: Shutterstock

Kad ste napokon prijateljima i obitelji saopćili radosnu da ste trudni, obasuli su vas porukam, a sve u najboljoj namjeri: 'Čestitamo!' 'Tako smo uzbuđeni zbog vas!' A neki će vas krenuti upozoravati: 'Naspavajte se dok možete, jer kad se beba rodi...'

Kada beba dođe, prvi problem s kojim se susretnete je nedostatak sna. Naravno, očajno ćete krenuti u potragu na internetu za svim dostupnim savjetima. No postoje neki mitovi koji se provlače kroz tekstove o spavanju već desetljećima, a na koje smo odlučili skrenuti pozornost, kako bismo vam pomogli da si uštedite dragocjeno vrijeme, koje možete iskoristiti za spavanje.

MIT 1: Ako beba predugo spava danju, bit će budna cijelu noć

ČINJENICA: Ovo je uglavnom neistina. Vjerojatno ste čuli izreku 'san rađa san', a to je zato što bebama treba puno sna, a neka novorođenčad drijema i do 18 sati dnevno. Ako pronađete pravu ravnotežu dnevnog i noćnog sna, vaše će dijete zapravo više spavati jer se dobro odmorilo – a vi ćete u tom procesu imati sate neprekidnog slobodnog vremena! Suprotno tomu, preumorna beba će protestirati i teže ćete je uspavati. Većina beba mlađih od šest mjeseci, ne bi smjela biti budna duže od 2 do 2,5 sata u komadu i trebala bi spavati od 3 do 5 sati dnevno. Ukratko: Ne budite bebu, nikako!

MIT 2: Kratka dnevna spavanja, neprospavane noći

ČINJENICA: Ne nužno! Zaista ovisi o tome je li beba preumorna ili nije. Ako se beba noću budi svakog sata, a kratko drijema tijekom dana, preumorna je. Ako beba noću dobro spava (3 do 5 sati u komadu), a po danu drijema,  (obično 30 do 45 minuta nekoliko puta), nije preumorna. Često roditelji žele postići standarde od 2 do 3 sata dnevnog spavanja u komadu. Ali evo činjenica: Dok bebe ne napune šest mjeseci, dugo dnevno spavanje možda neće biti moguće! Stoga, udahnite i znajte da će pravodobno reagiranje na prve znakove pospanosti, najvjerojatnije sačuvati vaš noćni san.

 budna beba Izvor: Shutterstock

MIT 3: Kasniji odlazak na spavanje, duže spavanje ujutro

ČINJENICA: Ovo je NE. Djeca imaju prirodne ritmove, svojevrstan unutarnji sat koji govori tijelu kada se probuditi, a kada spavati. Ono što im tijela govore jest da žele rano zaspati i rano se probuditi. Kasniji odlazak na spavanje obično završi gubitkom sna jer će djeca ionako ustati u isto vrijeme. Pratite ritam svoga djeteta. Ako se  beba budi između 6 do 7 ujutro svaki dan, to je normalno.

MIT br. 4: Jednom kada se navikne, beba će se uvijek buditi isto vrijeme

ČINJENICA: Oh, kako bi bilo lijepo da je ovo istina. Bebe su ljudi, a ne roboti koji se mogu programirati (mislim, da jesu, programirala bih svoju prvu kćer da se probudi oko 8 ujutro tijekom prve tri godine njezina života!). Rast zuba, bolesti i razvojne prekretnice (skokovi u razvoju), gotovo uvijek stvaraju poremećaje spavanja. Uglavnom, dobre navike dovode do dobrog sna, ali roditelji često očekuju čudo! Što ste fleksibilniji, otvoreniji i sve ovo prihvatite, to bolje. Uostalom, dijete će osjetiti vašu opuštenu energiju i uskladit će se s njom. I, iznad svega, dajete sve od sebe. Sada odspavajte, zašto ne?

I, na kraju, bebe će prespavati cijelu noć

Dakle, ovo je istina. Činjenica je da ako je dijete naviknuto na hranjenje, ljuljanje ili dudu prije spavanja, tražit će da se njezini rituali ponavljaju. Na kraju, te će ritule, sama od sebe, odbaciti i početi spavati cijelu noć, a s njom i vi.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije