Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 RAZLOGA ZAŠTO BEBA ŠTUCA: Iako joj ne stvara neugodu, ukazuje na određene poteškoće

Autor Sanja Matasić

Štucanje je refleksna radnja, jednako kao kihanje i kašljanje.

 beba štuca Izvor: Shutterstock

Iako se stručnjaci ne mogu u potpunosti složiti oko toga što uzrokuje štucanje kod novorođenčadi, većina ih pretpostavlja da postoji nekoliko različitih uzroka.

No štucanje je refleksna radnja, jednako kao kašljanje ili kihanje, a kako se bebe rađaju s mnogim refleksima, tako je štucanje kod njih prisutno još u maternici pa se oko toga ne treba previše zabrinjavati. Osim ako beba ne pati od želučanog refluksa, ono joj ne stvara neugodu niti bol.

Stručnjaci se slažu oko toga da su uzroci štucanja kod beba slični onima kod odraslih osoba.

Prebrzo jedenje

Kao što prebrzo jedenje može prouzročiti štucanje kod odraslih, tako može i kod beba. Kod hranjenja bočicom to se događa ako koristite dudu za hranjenje s preširokim otvorom, a kod dojenja ako dolazi do brzoga protoka ili navale mlijeka. Kada bebe počnu s dohranom, do štucanja dolazi kod prejedanja, odnosno ako uzmu veću količinu hrane nego što njihov probavni sustav može probaviti.

 Zašto beba štuca Izvor: Shutterstock

Potreba za podrigivanjem

Liječnik Daniel Howes smatra da je štucanje bebin način da izbaci višak zraka iz želuca. Očito ponekad štucanje ne djeluje pa će bebi trebati mala pomoć da podrigne.

Gutanje zraka

Gutanje zraka može prouzročiti štucanje! Kod lošeg zahvata bradavice tijekom dojenja, beba osim mlijeka, guta i zrak.

Previše mlijeka

Previše mlijeka odjednom može rezultirati štucanjem. Ako bebu hranite na bočicu, povremeno prekinite hranjenje i podignite je na podrigivanje i hranite je u uspravnijem položaju. Kod dojenja, nemojte se pridržavati rasporeda hranjenja, nego dojite na zahtjev.

Želučani refluks

Ponekad štucanje, zajedno s podrigivanjem, može biti znak želučanog refluksa, vrlo čestog ali izlječivog sindroma kod beba.
Kako je bebin probavni sustav u početku je slabije razvijen, može doći do vraćanja želučane kiseline. Simptomi su često istodobno podrigivanje, štucanje, ali i povraćanje. Ako sumnjate da vaša beba ima želučani refluks, razgovarajte s pedijatrom o dijagnozi i liječenju.

Možda će vas zanimati

Najnovije