Postoji mnogo različitih razmišljanja i uvjerenja o dojenju. Jedno je sigurno - majčino mlijeko je zdravo i prepuno dobrobiti za dijete. Zapravo, preporučuje se da mama doji bebu barem prvih šest mjeseci, a bilo bi dobro nastaviti sve do druge godine života.

No često se susrećete s raznim mitovima o dojenju koji vam mogu samo unijeti pomutnju u glavu i stvoriti vam prepreke za dojenje. Stoga, donosimo devet najčešćih zabluda koje vam mogu pokvariti ovo prelijepo razdoblje života s vašom bebicom.

1. Morate dojiti bebu svaka tri sata
Netočno. Bebu dojite na zahtjev! Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje hraniti bebu kada god ogladni i zatraži mlijeko. Želudac joj je malen, a mlijeko se lako probavlja, pa će vrlo brzo ogladnjeti.

2. Dojenje je lako jer je to prirodno
Netočno. Dojenje može biti teško, ali se nauči. Naravno da dojenje jest prirodan proces, ali je potrebno naučiti na koji ga način primijeniti. Nekim mamama može biti teško, posebno ako dođe do mastitisa i ragada ili ako beba ne zna pravilno uhvatiti bradavicu.

3. Morate čekati da se napune grudi
Netočno. Kako beba sisa, tako vi stvarate više mlijeka. Ono se stvara onda kada dijete dođe u kontakt s grudima.

4. Trebate puno piti mlijeka da biste imali dovoljno mlijeka
Netočno. Prije svega, trebate uvesti zdravu prehranu i općenito unositi u svoje tijelo dovoljno tekućine, ne samo mlijeka. Da biste imali dovoljno energije i nutrijenata da stvarate mlijeko, potrebno je dnevno unositi oko 500 kalorija više nego inače. Jedite hranu bogatu proteinima, povrće, voće, morske plodove, žitarice.

5. Sa bebinih 6 mjeseci prekinite dojenje
Netočno. Dojite bebu dokle god želite. Prema stavovima stručnjaka, majčino mlijeko je dobro za dijete i nakon navršene druge godine života.  

6. Morate prekinuti dojenje ako ponovno zatrudnite  
Netočno. Ako je s trudnoćom sve u redu, dojenje neće utjecati ni na majku ni na bebu u maternici. Kada se rodi drugo dijete, možete ih dojiti čak i zajedno. To se naziva dojenje u paru.

7. Kada je mama uplašena ili ljuta, ne može dojiti
Netočno. Mlijeko će se i dalje stvarati i nakon intenzivnih emocija. Kada je tijelo izloženo jakim emocijama, poput straha ili stresa, izlučuju se hormoni za 'preživaljvanje' - adrenalin, noradrenalin i kortizol. Oni mogu zaustaviti proizvodnju mlijeka, ali samo u tom trenutku. Čim beba dođe do dojke, laktacija ponovo počinje.

8. Ako je mama bolesna, ne treba dojiti
Netočno. Majčino mlijeko može bebu zaštititi od bolesti. Ipak, budite oprezniji ako pijete lijekove. Neki od njih nisu sigurni za bebu.

9. Žene s malim grudima ne mogu dojiti
Netočno. Veličina grudi ne utječe na laktaciju. Veličina grudi ovisi o količini masnog tkiva. Za dojenje su zaslužne žlijezde, koje nemaju veze s tim.