Štucanje kod beba je često, a može biti izgledati jako slatko. No roditelji se brinu da bi štucanje kod djeteta moglo prouzročiti nelagodu ili ometati disanje.

Što je štucanje?

Štucanje se pojavljuje kada se dijafragma - mišić između prsa i trbuha - nehotice zgrči. Svaki put kada se dijafragma 'stisne', glasnice se zatvaraju i proizvode zvuk 'štucanja'. U odraslih se često pojavljuje nakon obilnog obroka, ispijanja gaziranog pića ili kao posljedica iznenadnog uzbuđenja.

A zašto bebe štucaju?

Štucanje je kod beba često, a štucati počinju još u maternici. Kao i kod odraslih, i kod beba je štucanje prouzročeno kontrakcijom dijafragme.

Nedavna istraživanja tvrde da štucanje u maternici uči bebe kako da dišu. Poznato je da bebe štucaju već u ranoj trudnoći - pa je još jedno objašnjenje da štucanje pomaže razvoju mozga fetusa. Također, nedavna studija na 13 novorođadi pokazala je da su kontrakcije dijafragme praćene određenim valovima u mozgu beba.

Da budemo iskreni, zašto bebe štucaju u maternici - i zašto uopće štucaju – nijedna studija nije detaljno objasnila.

Kako pomoći bebi koja ne prestaje štucati?

Jedan od načina da se zaustavi štucanje je redovito podrigivanje tijekom hranjenja. Tako se oslobađa zrak iz bebina želuca koji može uzrokovati štucanje.

beba podriguje
Shutterstock 

1. Uspravno preko ramena

Ovo je najpoznatija metoda i vjerojatno najviše korištena. Trbuščić bebe je priljubljen o vaše rame, a vi ga tapšete po leđima u nadi da će zrak shvatiti što mu je činiti. Usput možete i hodati s djetetom i lagano ga na taj način ljuljuškati. Nekad je potrebno to činiti i nekoliko minuta ili više puta pustiti da dijete podrigne. Najbolje je pratiti bebinu reakciju kako biste bili sigurni da je misija uspješno obavljena. Ako vam se učini da ne uspijevate, zamolite partnera, možda bude sretnije ruke.

2. Potrbuške u krilu
Stavite tetra pelenu na svoje krilo, bebu potrbuške smjestite na svoje noge i jednom rukom ga pridržavajte ispod ruku. Trljajte mu leđa da se oslobodi zrak. Jasno, ako taj položaj bebi ne odgovara, izaberite drugi.

3. Sjedeći podignute brade
Jedan od vrlo učinkovitih metoda, ma koliko čudno izgledao, je ona gdje uspravite djetetovo tijelo i namjestite u sjedeći položaj, a onda ga polako nagnite naprijed dok mu istodobno držite i podižete bradu. Čvrsto mu trljajte leđa kružnim pokretima dlana. Sličan je način pokazala na TikToku mama Meredith.

@thestringymama Goodbye back pats. This works every time & makes her burp like a full-grown man. #momsoftiktok#babiesoftiktok#babyhack♬ original sound - Meredith

4. Ležeći na ruci
Puno beba voli ovaj položaj gdje su namještene u pregib lakta tako da im je trbuščić na vašem dlanu ili ruci i pritom mu trljate leđa drugom rukom. Bebina glavica je u vašem dlanu, palac s jedne strane obraza, ostala četiri prsta s druge. Hodanje također pomaže istjerati višak zraka.

podrigivanje bebe
Shutterstock 

5. Pedaliranje

Jedan od zabavnijih načina ublažavanja grčeva je taj da bebi istegnete jednu nogu dok drugu gurate tako da mu se savije blizu tijela. Izmijenjujte jednu pa drugu stranu oponašajući pedaliranje. Slično tome je da noge istodobno zgrčite prema tijelu i ponovo ispružite ili pak da pomičete djetetove prste do njegova nosa. Polegnite ga na pod ili sebi u krilo i gurajte mu nogice do mu nožni prsti ne dotaknu nos.

6. Nožni prstići do nosa
Pomičite djetetove nožne prste od njegova nosa. Polegnite bebu pored sebe na pod ili u svoje krilo i gurajte nogice dok mu nožni prstići ne dotaknu nos. Metoda je učinkovita a vi je popratite još nekom rimom ili pričanjem s bebom ili pjesmicom i nježnim dodirima.

Treba li se brinuti zbog štucanja?

Ne, štucanje kod beba nije razlog za brigu. I ono uopće ne smeta vašem mališanu. Ne utječe na bebino disanje, a ako spavaju, neće ih probuditi. Stoga, dobro je pustiti i da ono prođe samo od sebe.