Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MOŽE LI SE BEBA ZARAZITI PREKO MAJČINOG MLIJEKA? Dolazi sezona prehlada, a vi ste u panici zbog jednog pitanja

Autor Sanja Matasić

Mame nisu imune na viruse i bakterije, ali što s dojenjem ako se razbolite?

 mama doji bebu Izvor: Shutterstock

Majke koje doje svoje bebe često strahuju od toga da se ne razbole tijekom sezone prehlada. Nemoguće je živjeti pod sterilnim uvjetima, a ako vam starije dijete ide u jaslice, vrtić ili školu, neminovno je da će kući donijeti pokoji virus

Stručnjaci smatraju da posve bezbrižno možete nastaviti dojiti svoju bebu ako imate povišenu temperaturu i simptome prehlade, ali i ako zaradite gripu ili koronu. Mogućnost da se beba zarazi pijući vaše mlijeko je minimalna, a dojenje donosi brojne dobrobiti za dijete jer majčino mlijeko u sebi ima antitijela koja jačaju bebin imunitet.

 žena uzima lijekove Izvor: Shutterstock

Ako uzimate paracetamol ili brufen kako biste smanjili povišenu temperaturu ili ublažili bolove, ovi su lijekovi sigurni za dojenje, ali izbjegavajte ljekove za bolno grlo, ako i sprejeve za nos.

Kad je riječ o antibioticima, postoje oni koji su također sigurni za bebu koja doji, a obavezno se tada posavjetujte s pedijatrom. Ako vam pomaže jedino antibiotik, koji može naštetiti bebi, nastavite s izdajanjem grudi u istome ritmu u kojem ste dojili, kako biste zadržali laktaciju i spriječili pojavu mastitisa.

Dakle, veća je mogućnost da se beba zarazi od vas kapljičnim putem nego da se to dogodi preko mlijeka. Evo kako se ponašati s bebom da smanjite rizik od zaraze:

  • često perite ruke, posebno prije dojenja.
  • pokrijte nos i usta ako kišete ili kašljete
  • bacajte maramice nakon svakog korištenja
  • ne dirajte vrh bebine dude
  • ne ljubite bebu dok ste bolesni

Možda će vas zanimati

Najnovije