Da se razumijemo, sviđalo vam se to ili ne, i mame koje doje ponekad se razbole. Iako ne zahtijevaju sve bolesti ili medicinska stanja upotrebu antibiotika, neke zahtijevaju, kao što su infekcije uha ili sinusa, stomatološki problemi ili mastitis.

Ako vam je tijekom dojenja propisan antibiotik, možda ćete biti zabrinuti zbog njegove sigurnosti. Hoće li lijek prijeći u vaše majčino mlijeko? Je li siguran za bebu? Ako određeni antibiotik, koji vam je propisan nije siguran, postoje li sigurnije alternative?

Sva ova pitanja mamama koje doje mogu stvoriti gomilu stresa. I to je razumljivo. Dakle, možete li sigurno koristiti antibiotike tijekom dojenja? U većini slučajeva, antibiotici su sigurni za dojilje i njihovu djecu.

'Antibiotici su jedan od najčešćih lijekova koji se propisuju majkama, a svi u određenoj mjeri prelaze u mlijeko', objašnjavaju iz Društva američkih pedijatara (AAP).

No što to znači za vas i vaše dijete koje doji? Prvo, važno je imati na umu kako lijekovi općenito utječu na vaše mlijeko.

Kao što klinika Mayo objašnjava, većina lijekova koji postanu prisutni u vašem krvotoku, bit će prisutni i u vašem mlijeku. Međutim, količina u mlijeku obično je niža od količine u krvi, a većina lijekova 'ne predstavlja stvarni rizik za većinu dojenčadi'.

Međutim, klinika Mayo također napominje da postoje iznimke, pa se kao takav svaki lijek koji uzimate, uključujući i antibiotike, treba provjeriti s pedijatrom. I to naglašavamo, s pedijatrom. Jer, svaka čast ostalim specijalistima medicine, no ponekad ne mogu biti niti jesu upućeni u detalje i specifičnosti kao što je dojenje beba.

Na primjer, netko može biti vrhunski inženjer na području niskogradnje, ali ako tražite njegovo mišljenje o visokogradnji, možda i ne može sa sigurnošću tvrditi kako se neki materijali kod izgradnje visokog nebodera poklapaju niti kako reagiraju u slučaju potresa ili požara.

Dakle, osim djelovanja lijekova, morate imati na umu i druge čimbenike, uključujući koliko vaša beba ima godina. Izloženost antibioticima predstavljat će veći rizik za nedonoščad i novorođenčad, za razliku od starijih beba i male djece, objašnjavaju stručnjaci klinike Mayo.

I opet, ako bi beba smjela uzeti antibiotik, vjerojatno ga je može sigurno uzimati i tijekom dojenja.

Ako razmišljate o uzimanju antibiotika, koji se ne smatra sigurnim za bebu, morat ćete odlučiti koliko je to doista potrebno i koje su vam druge mogućnosti na raspolaganju.

Postoje li sigurne alternative? Koliko dugo morate biti na lijekovima? Koji su antibiotici sigurni?

Ovo se pitanje često razmatra od slučaja do slučaja, ovisno o dobi, težini i općem zdravlju vaše bebe i uvijek u dogovoru s pedijatrom, a lijek za svaki slučaj provjerite i kod farmaceuta u ljekarni.

Međutim, klinika Mayo navodi nekoliko antibiotika koji se općenito smatraju sigurnima za dojilje, uključujući:

  • penicilini, uključujući amoksicilin i ampicilin
  • cefalosporini, poput cefaleksina (Keflex)
  • flukonazol (Diflucan) - ovo nije antibiotik, već uobičajeni antimikrobni lijek koji se koristi za liječenje gljivičnih infekcija

Ako razmišljate o uzimanju antibiotika koji nije gore naveden, najbolje je da razgovarate s pedijatrom. Velike su šanse da je antibiotik siguran ili da postoji sigurna alternativa.

Kakve učinke može imati uzimanje antibiotika tijekom dojenja?

Osim zabrinutosti da bi antibiotik mogao naštetiti dobrobiti vaše bebe, postoje i druge moguće brige vezane uz upotrebu antibiotika kod dojilja.

Antibiotici djeluju tako što ubijaju bakterije u vašem tijelu – i bakterije koje vam nanose štetu, ali i one 'dobre' bakterije koje vas održavaju zdravima. Kao takvi, antibiotici mogu prouzročiti određene neugodne situacije i za mame i za bebe.

Utječu na želudac i crijeva te uzrokuju nemir kod beba

Ponekad mame kažu da im bebe imaju probleme s želucem nakon što uzmu antibiotik. To može biti zato što antibiotici mogu uništiti i 'dobre' bakterije u bebinim crijevima.

Imajte na umu da je ovaj učinak obično kratkotrajan, nije štetan i nije dug. Također, imajte na umu da je majčino mlijeko odlično za zdravlje bebinih crijeva pa je važno nastaviti s dojenje.

Možete razmisliti o davanju probiotika za rješavanje ovog problema, ali važno je da se prije toga također posavjetujete s pedijatrom.

Gljivične infekcije kao posljedica uzimanja antibiotske terapije

Kako antibiotici mogu smanjiti broj 'dobrih' bakterija u vašem imunološkom sustavu, koje drže druge mikroorganizme pod kontrolom, vi ili beba mogli biste razviti gljivične infekcije koje obično uzrokuje gljivica Candida albicans, a to je kod djece soor ili mliječac.

Prekomjerni rast gljivice Candide albicans može prouzročiti vrlo neugodne simptome i kod mama i kod beba. Bebe može mučiti želudac, pelenski osip i bijeli premaz na jeziku i ustima, a mama može osjetiti bol u bradavicama. (često opisana bol poput 'stakla u bradavicama')

Liječenje ove gljivične infekcije obično uključuje lijekove antimikotike i za mame i za bebe. Stoga, ako uzimate antibiotik, savjetuje se uzimanje probiotika kako bi crijevne bakterije bile  uravnotežene.

O čemu biste trebali razgovarati sa svojim liječnikom ako vam prepisuje antibiotike?

Ako vam je propisan antibiotik, prvo se posavjetujte s pedijatrom. Pitanja koja postavljate liječniku i pedijatru su:

Je li ovaj lijek siguran za moju bebu?Postoje li nuspojave za bebu i koje su?Trebam li bebi dati probiotike?

Ako vam je rečeno da antibiotici nisu sigurni za bebu, obično postoje alternative. Pitajte liječnika postoje li alternativni antibiotici prihvatljivi za dojenje. Potom pitajte može li djelovati manja doza antibiotika, koliko dugo trebate uzimati lijekove i koliko dugo ostaje u vašem organizmu.

Ako ste zabrinuti što vas pedijatar ili liječnik ne shvaćaju ozbiljno, možete potažiti i drugo mišljenje. Nisu svi pružatelji medicinskih usluga upoznati s dojenjem, stoga slobodno potražite nekoga tko jest.

Što ako morate uzeti lijek koji nije siguran za dojenje?

Ako na kraju morate uzeti lijek koji nije siguran za bebu, pokušajte ne brinuti previše. Ponekad je uzimanje antibiotika važno za vaše zdravlje i ne biste se trebali osjećati krivim ako je to slučaj. Više od svega, bebi je potrebna zdrava mama, zato učinite sve što je potrebno da biste ostali zdravi.

Ako ne možete dojiti tijekom uzimanja antibiotika, svakako se izdajajte kako zbog stanke u dojenju kako ne biste smanjili količine mlijeka. I, naravno, pobrinite se da se beba hrani alternativnim načinima. Dojenje biste trebali moći nastaviti nakon što se tijelo očisti od antibiotika.

No vrlo je važno da se ne ustručavate založiti se za sebe i zdravlje svoje i bebino te potražiti alternative i drugo mišljenje stručnih osoba za koje smatrate da su kompetentne kad je riječ o rješavanju vašeg problema.

Na kraju, što god da se dogodilo, vi i vaša beba uspjet ćete i to preboljeti.

Tekst: Zvjezdana Bubnjar

Foto: Shutterstock