Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTO DOJILJA TREBA JESTI? Namirnice koje utječu na laktaciju i zdravlje bebe

Autor Roditelji.hr

Neku hranu i piće treba izbjegavati.

 mama doji dijete Izvor: Shutterstock

Raznovrsna i zdrava prehrana presudne su za laktaciju i zdravlje i dojilje i bebe. Preporuka je puno voća i povrća, dovoljno ugljikohidrata i proteina te zdravih masnoća. No postoji hrana i pića koje treba izbjegavati.

Hrana koja se preporučuje dojiljama

Najmanje 5 porcija različitog voća i povrća dnevno, uključujući svježe, smrznuto, ali i sušeno voće i povrće. 
Hrana bogata ugljikohidratima, kao što su kruh od integralnog brašna, integralna tjestenina, riža i krumpir.
Hrana bogata vlaknima (cjelovite žitarice, riža, mahunarke poput leće, graha, graška i mahuna, voće i povrće).
Proteini, kao što su piletina, nemasno meso, riba, jaja, orašasti plodovi, sjemenke, hrana od soje i mahunarki.  
Mliječni proizvodi, kao što su mlijeko, sir i jogurt jer su bogate kalcijem. Nemliječni izvori kalcija su tofu, mahunarke i sušeno voće.
Dosta tekućine, a voda i polumasno mlijeko su dobre opcije.

Hrana i pića koje treba izbjegavati

Alkohol: Male količine svega što jedete ili pijete prenosi se i na bebu koju dojite. Povremeno, mala čaša vina nakon dojenja neće škoditi, ali ako želite popiti nešto alkoholno, dobro je da prođe 2-3 sata prije ponovnog dojenja.
Alergeni: Očigledno je da ako imate alergiju, tu hranu nećete ni jesti. No stručnjaci savjetuju da izbjegavate i hranu na koju otac bebe alergičan. No, ako samo niste alergični, nemojte izbjegavati namirnice kao što su orasi, kikiriki, pšenica, soja, jaja, morski plodovi i mliječni proizvodi jer dojenje može smanjiti šansu da vaša beba postane osjetljiva na te alergene.
Kofein: Dio kofeina koji konzumirate, prenosi se i na bebu. Majkama, koje doje djecu mlađu od 6 mjeseci, obično se savjetuje da ograniče unos kofeina na manje od 200 mg dnevno.
Riba: Riba je odlična namirnica za razdoblje dojenja, ali kada je riječ o masnijoj ribi (losos, šaran ili pastrva), ne jedite više od 2 porcije dnevno.

 žena pije vino Izvor: Shutterstock

Hrana na koju reagira vaša beba: ako primijetite da je beba uznemirenija nakon što ste jeli neku vrstu hrane, na neko je vrijeme izbacite pa promatrajte reakciju djeteta. Savjetnici za dojenje kažu i da se treba izbjegavati zelje jer može izazivati plinove kod bebe. Također, bijeli luk i curry mogu uznemiriti bebinu probavu.

Koliko vode piti?

Osluškujte svoje tijelo. Istina je da dojilje troše 500 kalorija više dnevno nego žene koje ne doje pa je logično da im je potrebno i više tekućine nego inače. Uglavnom, obavezno se držite onih 6 do 8 čaša vode jer tekućinu dobivate i iz ostalih obroka koje konzumirate u danu. 

Možda će vas zanimati


Najnovije