Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA BEBA MOŽE FINO I ZDRAVO PAPATI: Namirnice koje svaka dojilja treba imati na meniju

Jedna od važnih stavki uspješnog dojenje je prehrana. Evo namirnica koje ne biste trebali izostaviti iz svojih obroka

 dojenje Izvor: Shutterstock

Doilje vode računa o svojoj prehrani i trude se na sve načine osigurati što bolju laktaciju kako bi mogle nahraniti svoju bebu. No, nije važna samo količina, nego te namirnice trebaju biti kvalitetne i pune potrebnih nutrijenata kako bi i mlijeko bilo što kvalitetnije i hranjivije za novorođenče.

Jedan od najvažnijih sastojaka u prehrani dojilja svakako su proteini koje možete pronaći u svim vrstama mesa, ribi, jajima, grahu, orasima i sjemenkama. Preporučuje se čak dvije do tri porcije proteina dnevno.

Kada je u pitanju povrće, bilo bi dobro da vam tanjur bude što šareniji kada su u pitanju boje povrća, odnosno da ono bude što raznovrsnije. Ako niste ljubitelj sirovog povrća, možete si pripremiti povrtne juhe ili variva. Istina, unos nutrijenata će biti smanjen jer je povrće termički obrađeno, ali ćete si osigurati dovoljan unos vlakana.

 izdajalica Izvor: Shutterstock

Voće je uvijek dobrodošlo na stolu jedne dojilje. Nutricionisti preporučuju da svakog dana pojedete po dvije porcije voća.

Naravno, cjelovite su žitarice nezaobilazne, a posebno se preporučuje kruh od cjelovitih žitarica i zobene pahuljice u raznim oblicima, kao kaša ili kao sastojak zdravih keksića ili raznih popećaka.

Sve ove namirnice zadovoljit će i vaše i bebine potrebe za energijom. I, nikako ne zaboravite piti dovoljno tekućine, a svi znamo da je najbolja tekućina – voda.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije