Doilje vode računa o svojoj prehrani i trude se na sve načine osigurati što bolju laktaciju kako bi mogle nahraniti svoju bebu. No, nije važna samo količina, nego te namirnice trebaju biti kvalitetne i pune potrebnih nutrijenata kako bi i mlijeko bilo što kvalitetnije i hranjivije za novorođenče.

Jedan od najvažnijih sastojaka u prehrani dojilja svakako su proteini koje možete pronaći u svim vrstama mesa, ribi, jajima, grahu, orasima i sjemenkama. Preporučuje se čak dvije do tri porcije proteina dnevno.

Kada je u pitanju povrće, bilo bi dobro da vam tanjur bude što šareniji kada su u pitanju boje povrća, odnosno da ono bude što raznovrsnije. Ako niste ljubitelj sirovog povrća, možete si pripremiti povrtne juhe ili variva. Istina, unos nutrijenata će biti smanjen jer je povrće termički obrađeno, ali ćete si osigurati dovoljan unos vlakana.

izdajalica
Shutterstock 

Voće je uvijek dobrodošlo na stolu jedne dojilje. Nutricionisti preporučuju da svakog dana pojedete po dvije porcije voća.

Naravno, cjelovite su žitarice nezaobilazne, a posebno se preporučuje kruh od cjelovitih žitarica i zobene pahuljice u raznim oblicima, kao kaša ili kao sastojak zdravih keksića ili raznih popećaka.

Sve ove namirnice zadovoljit će i vaše i bebine potrebe za energijom. I, nikako ne zaboravite piti dovoljno tekućine, a svi znamo da je najbolja tekućina – voda.