Beba može ispuštati puno 'vjetrova', pa se roditelji nađu u čudu kako tako maleno biće proizvodi toliko zvukova, a 'vjetrovi' su samo jedan dio tog zvukovnog repertoara. Najveći dio 'vjetrova' dolazi od zraka koji beba proguta tijekom hranjena, plača, smijanja ili dok samo veselo guguće. Uzroci su razni, a neki od njih su: preobilni obroci, nerazvijeni probavni sustav, preosetljivost ili alergija na neki sastojak u majčinu ili adoptiranom mlijeku.

Nadalje, problem može biti i preveliki unos laktoze, produžen plač, pogotovo ako beba ima grčeve ili pretjerana stimulacija, ako je izložena pretjeranoj buci ili svjetlu. 'Vjetrovi' nastaju u crijevima tijekom procesa probavljanja hrane. Beba konstantno papa, njezini probavni organi su neprestano aktivni i proizvode plinove. Najveći dio plinova nastaje aktivnošću crijevnih bakterija koje razgrađuju hranu.

Zašto plinovi u crijevima teže izlaze?

Za razliku od zraka u želucu, koji se izbacuje podrigivanjem, plinovi u crijevima teže izlaze zbog nedovoljno razvijene funkcije crijeva. Plinovi stvaraju čepove koji bebi uzrokuju razne probleme kao što je podrigivanje, nervoza, nadutost, puštanje 'vjetrova' i plač.

beba podriguje
Shutterstock 

Pripazite, ako dijete nema apetita, uznemireno je, ima povišenu tempraturu, povraća, nema stolicu ili u njoj ima tragova krvi, svakako potražite liječničku pomoć. U ovim situacijama potrebno je konzultirati pedijatra, kao i u svim drugim situacijama kada ste uplašeni, zabrinuti ili nesigurni. Ako bebu muče plinovi, postoje jednostavne metode koje joj mogu pomoći. Neke su mjere preventivne, a neke mogu olakšati tegobe.

  • Bez obzira na to doji li beba ili se hrani na bočicu, glava joj treba biti podignuta, iznad razine želuca. Tako mlijeko dolazi do dna želuca i olakšava se izbacivanje zraka podrigivanjem.
  • Važno je prepoznati znakove gladi i da dijete nahranite prije nego počne plakati.
  • Ako doji, pustite bebu da posisa sve mlijeko iz jedne dojke, jer je tzv. zadnje mlijeko bogato mastima pa će beba biti duže sita, a to mlijeko sadržava i manje laktoze. Tek tada ponudite drugu dojku.
  • Ako se hrani na bočicu, dno treba podići, kako se u dudi ne bi stvarali mjehurići zraka. Pazite da beba ne sisa iz prazne bočice.
  • Podrigivanje je uobičajen završetak svakog bebinog obroka. Budite strpljivi, ali nemojte bebu bespotrebno dugo držati u položaju za podrigivanje. Ako ne podrigne, polegnite je na leđa pa probajte ponovo. Ako intenzivno podriguje, štuca i bljucka, to je znak da se nagutala puno zraka.

Masaža trbuha, vježbe i oblozi

Bebin trbuščić uvijek masirajte u smjeru kazaljki na satu. Kako biste postigli rezultate, masirajte ga najmanje pola sata nakon jela, i to tri puta dnevno.

Vježbajte s bebom 'vožnju bicikIa' i pratite uživa li beba u vježbanju ili ne. Ako plače, uzet ćete je i pokušati umiriti kontaktom koža-na-kožu i maženjem trbuščića. Sigurnim spavanjem smatra se ono na leđima, ali važno je da beba neko vrijeme provede i ležeći na trbuhu. Ovaj položaj pospješuje bebin motorički razvoj, jača mišiće, spriječava deformaciju glave, a jako je djelotvoran i za izbacivanje plinova.

zdrava hrana
Shutterstock 

Treba li mama regulirati prehranu?

Za djecu je preporuka da se do 6 mjeseci života hrane isključivo majčinim mlijekom, a voda se daje u iznimnim situacijama. Kada se u prehranu uvede kruta hrana, kašice i povrće, mogu se pojaviti plinovi.

Sastojci iz hrane koju majka konzumira tijekom dojenja mogu prouzrokovati bebine probavne smetnje. Zato bi majke trebale izbjegavati agrume, kofein, alkohol, jake začine i voćne sokove. Bebi može smetati i mlijeko i mliječni proizvodi, povrće koje nadima, kao što su mahunarke, karfiol i brokula.
Ako beba ima velikih problema s plinovima, pokušajte na dva tjedna iz svoje prehrane izbaciti primjerice mlijeko i mliječne proizvode. Ako nema rezultata, pokušajte s nekom drugom namirnicom koja napuhuje.

Probiotici ili čajevi?

Postoje preparati za ubažavanje plinova koji bi mogli pomoći, naročito oni koji sadrže žive dobre bakterije iz soja Lactobacillus Reuteri, a mogu pomoći dopuniti crijevni mikrobiom. Nadalje, tu su i biljni preparati, čajevi od kima i komorača, no ništa od toga se ne preporučuju kod beba koje doje.

Naoružajte se strpljenjem i imajte na umu da će s vremenom problem s plinovima biti sve manji, a onda i prestati. Sve je to dio složene, ali divne priče o roditeljstvu koju jednostavno i vi i beba morate preživjeti.