Jeste li znali da bebe plaču u prosjeku tri sata dnevno, jedna od 10 beba plače puno duže. U dobi između 6 do 8 tjedana djeca su napodložnija plakanju, a od te dobne točke naviše počinju smanjivati vrijeme provedeno u ovoj roditeljima 'dragoj' aktivnosti.

Mali smotuljak koji ste donijeli iz rodilišta tek se prilagođava na svijet oko sebe pa je posve normalno da prva stepenica njegova razvoja bude uspostavljanje komunikacije s vama, njegovim roditeljima. Kada plače, šalje vam poruku o svojim trenutnim potrebama i očekuje njihovo zadovoljenje. Podsjetite se, da se vaša beba devet mjeseci bezbrižno ljuljuškala u maternici, a sve su njezine potrebe bile instantno namirene. Sada, odjednom, postoji okolni svijet kroz koji treba poslati poruku da bi dobila hranu, maženje, umirivanje. No po načinu na koji plače, s vremenom ćete moći prepoznati i razlog plača te riješiti problem.

Gladno je i žedno!

Osim toga što snažno plače te vam se čini da se plač pojačava, dijete pokazuje da je gladno tako što gura šačice u usta ili traži vaše dojke kad ga primate na ruke. Ostali su znakovi nagli pokreti očiju, otvaranje usta i plaženje jezika. Ovu vrstu plača vjerojatno ćete najlakše naučiti raspoznavati jer ćete najčešće nuditi dojku i uspjeti utješiti dijete na njoj. Ne pratite raspored hranjenja koji ste možda zamislili. Radije slušajte djetetove potrebe i ponudite mu prsa iako je od zadnjeg dojenja možda prošlo samo sat vremena.

Tihi plač zbog neugode

Obično je dijete pomalo plačljivo i čini nam se kao da jadikuje kad mu nešto ne odgovara, primjerice, voljelo bi se podrignuti, ima vjetrove, vruće mu je ili osjeća mokre pelene. Ako ne pokazuje znakove da je gladno, provjerite pelenu i umirite ga u naručju tako da ga lagano milujete po leđima, nježno razgovarate s njime i tješite ga. Provjerite niste li ga pretoplo ili prelagano odjenuli.

Plač zbog iznenadnog straha ili ljutnje

Ovaj je plač izrazito prodoran i počinje potpuno iznenada. Roditelji su u ovim situacijama zaista na pravom testu strpljivosti jer nije lako slušati plakanje koje vam probija uši i imati strpljenja za tješenje. Pokušajte se sabrati i smirujuće djelovati na dijete koje ste uzeli u naručje. Iako je možda nemirno na rukama, nježno mu govorite, pjevušite mu i milujte ga. Ako ništa ne pomaže, pokušajte mu odvući pozornost, primjerice tako da uključite sušilo za kosu ili da tata izvede neku smiješnu grimasu. Važno je da preusmjerite djetetovu pozornost od ljutnje ili straha prema zabavi i smijehu.

mama nosi bebu
Shutterstock 

Plač zbog boli

Ovo je plač koji je snažan, prodoran i neizdrživ, no često ga karakterizira ukrućenost tijela, mahanje ručicama, grčevita grimasa na licu s čvrsto zatvorenim očima te svijanje nogica prema trbuščiću (u slučaju kolika). Ako osjećate da je dijete toplo, izmjerite mu temperaturu. U slučaju povišene temperature (iznad 38 stupnjeva) posavjetujte se s pedijatrom.

Čista dosada!

Djeca plaču i kad ne znaju kako bi se sama zabavila. To tek trebaju naučiti. Plač iz dosade zna biti vrlo glasan i prodoran, a dijete se brzo smiruje čim mu se posvetite. Pripazite! Ako se djetetom bavite i pružate mu ljubav i pažnju, ono će manje plakati. Ako mu prilazite samo kada plače i tada ga tješite, tad će ono shvatiti da mora plakati kako bi vas prizvalo. Često smo skloni takvo ponašanje prozvati razmaženošću, no shvaćate da je riječ, ustvari, o djetetovoj potrebi da osjeti vašu ljubav i blizinu koju mu ne dajete u dovoljnim količinama, a nikako nije riječ o manipulaciji vama iz zlobe.

Vrijeme je za spavanje

Dijete koje je umorno, pomalo umorno i plače. Iako je plač glasan i dijete može nervozno pokretati tijelo, djetetov se umor ipak odaje trljanjem očiju šačicom, što je tipična kretnja kad smo pospani. Prvo ga pokušajte smiriti u naručju, a tek ga zatim podojite i uspavajte.