Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO BEBE PORUČUJU DA SU GLADNE: Komuniciraju plačem, ali i drugim 'tehnikama'

Autor Sanja Matasić

Plakanje nije jedini način da novorođenče kaže što želi, ono se koristi u komunikaciji i drugim dijelovima tijela.

 mama i beba Izvor: Shutterstock

Bebe kouniciraju čim se rode iako roditelji još ne znaju čitati njihov jezik. Opće je poznato da to čine plakanjem, a navodno postoji čak 9 vrsti plačakojim novorođenče može pokazati što mu je potrebno. Kako se razvija bebin mozak i kako se stvaraju nove sinapse, komunikacija postaje bogatija, a u nju ulaze i razni pokreti tijela.

Tijekom hranjenja i njegovanja bebe, polako počinjete usvajati njezin govor tijela, a svaka odovorena potreba stvara novi znakovni jezik kojim komunicira novorođenče. I ne samo to, dijete od najranijih dana dobiva osjećaj sigurnosti i povezanosti sa svojim roditeljima. 

No s početka, dok bebe ne razviju svoju komunikaciju, neki refleksni pokreti, svojstveni većini novorođenčadi, mogu vam ukazati na to što dijete treba ili želi. 

Govor ručicama 

Osim plakanja, da bi vam novorođenče stavilo do znanja da je gladno, koristi i ručice. Istraživanja su pokazala da kada njihov trbuščić osjeti glad, one čvrsto stišću ručicu u šaku. Čim ih počnete hraniti, i kako se želudac puni, polako otpuštaju prstiće i potpuno otvaraju ručicu.

 mama doji bebu Izvor: Shutterstock

Usne i jezik

Sisanje je refleks s kojim se bebe rode. Kada osjete glad, mozak potiče potrebu za sisanjem i one vam to daju do znanja jezikom i usnama. Ovaj znak prepoznajete po cmoktanju, micanjiu usana, uvlačenju zraka, svim radnjama koje se nalaze u sisanju. Uza sve to, novorođenče instinktivno okreće glavu prema dojci.

Oči

Starije su bebe obično već usvojile rutinu 'hranjenje-igranje-spavanje'. No one na svome jeziku znaju reći da su raspoložene za igru. Oči su im širom otvorene, traže kontakt, smiješe se i pružaju ručice prema vama.

Posebno je iskustvo promatrati svoje dijete od prvih dana života i uspostavljati s njim komunikaciju. To stvara posebnu povezanost, a ostaje duboko zabilježeno u djetetovu mozgu i stvara temelja za povezanost tijekom cijeloga života. Stoga, promatrajte svoju bebu i uživajte u prvoj komunikaciji s njom.

Možda će vas zanimati

Najnovije