Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAD DOJENJE BOLI: Ovi vam savjeti mogu pomoći spriječiti ili smanjiti krvarenje bradavica

Autor Sunčica Got

Bol i krvarenje bradavica nisu rijetkost na početku dojenja.

 mama doji bebu Izvor: Shutterstock

Dojenje je izazovno i ženama je potrebno pružiti adekvatnu edukaciju i podršku kako bi se lakše nosile s izazovima koje nosi. Bol i krvarenje bradavica često se događa jer beba nema pravilan hvat, ne povlači snažno ili nije dobro pozicionirana za hranjenje.The Kingdom of Baby donosi savjete kako smanjiti rizik od nastanka rana i krvarenja bradavica prilikom dojenja.

Pomozite bebi da pravilno zahvati dojku

Bebama je potraga za bradavicom i izvorom hrane, urođena. Majčina je uloga u tom procesu da bebi pomogne u namještanju kako bi pravilno uhvatila dojku. Udobna je pozicija za bebu ona u kojoj joj je trbuh naslonjen na majčino tijelo, a glava joj je blizu dojke.

 mama doji bebu Izvor: Shutterstock

Smjestite se u dobru poziciju za dojenje

Neke bebe teže samostalno hvataju bradavicu pa je položaj hranjenja ključan za uspješno dojenje. Pobrinite se da je beba sljubljena uz vas, da vam je ruka iza bebinih ramena, a ne iza glave. Beba ovako može nagnuti glavu i bradu prinijeti bliže dojci. Bradavica mora biti orijentirana prema bebinom nosu kako bi dijete, kad otvori usta i zabaci glavu, moglo savršeno uhvatiti bradavicu koja će tada dirati svod njezinih usta.

Ostali mogući razlozi za krvarenje i bol

Moguće je da u nekom trenutku dobijete simptome gljivične infekcije koja se možda razvila u bebinim ustima, a postoji i mogućnost razvoja bakterijske upale u mliječnim kanalićima.
Još jedan od uzroka bolnih bradavica može biti bebin skraćeni frenulum koji joj onemogućuje pravilan zahvat i sisanje.

Isprobajte šeširiće za dojenje

Šeširići za dojenje štite bradavice od boli za vrijeme hranjenja. Napravljene su od silikona i podsjećaju na sisače s dječjih bočica. Preporučuju se samo na početku dojenja, ako majka ima specifičan oblik bradavica ili su bradavice ranjene. Bebama koje ne povlače dovoljno snažno, mlijeko može zaostajati u šeširićima i mogu ostati gladne. Neka vam šeširići budu opcija samo ako ništa drugo ne upali.

 šeširić za dojenje.jpg Izvor: Shutterstock

Majčino mlijeko može izliječiti rane

Uzmite malo svog mlijeka pa lagano namažite bradavice i ostavite da se tako osuše na zraku. Majkama se preporučuje i lanolinska krema no budite oprezni jer prečesto korištenje može pogodovati razvoju gljivica. Nekim ženama pomažu hladni oblozi prije hranjenja, koji bradavicama pomažu da utrnu.

Držite bradavice na zraku

Sve što dodiruje osjetljive bradavice može ih dodatno oštetiti. Koristite mekane školjkice za zaštitu bradavica kada nosite grudnjak, ali kad ste kod kuće, najbolje ih je držati na zraku kako bi ostale suhe i tako brže zacijelile.

Možda će vas zanimati

Najnovije