Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠEŠIRIĆI ZA DOJENJE: U kojim slučajevima mogu pomoći i zašto ih je važno koristiti samo privremeno?

Autor Jelena Pervan

Majkama mogu ublažiti tegobe na početku dojenja, ali važno ih je koristiti pametno.

 Kada i koliko koristiti šeširiće za bradavice Izvor: Shutterstock

Šeširići ili štitnici za bradavice mogu olakšati početak dojenja koji je nekim majkama iznimno bolan. Bilo da se beba bori s povlačenjem mlijeka ili da su majčine bradavice ranjene i bolne, šeširići mogu pomoći, no valja ih koristiti u dogovoru s liječnikom ili savjetnikom za dojenje budući da dugoročno mogu otežati situaciju.

Mogu olakšati bebi i mami

Šeširić za dojenje silikonski je predmet koji se stavlja na bradavicu za vrijeme dojenja. Mekan je i fleksibilan i sastoji se od malih rupa na vrhu kroz koje mlijeko ulazi u bebina usta.

Idealno bi bilo da se, prije korištenja jastučića, konzultirate s patronažnom sestrom ili stručnjakom za dojenje kako biste pravilno postavili jastučić i što prije ga prestali koristiti. Budući da se bebe lako naviknu na njega i s vremenom ih postaje sve teže odviknuti, važno je da ga koristite samo ako je to zaista nužno.

Bolne bradavice se mogu tretirati i bez šeširića, a jedna od situacija u kojoj su oni dobrodošli jesu uvučene bradavice. Jastučići u ovom slučaju mogu pomoći bebama da lakše dođu do mlijeka.

Neka istraživanja pokazuju da šeširići mogu koristiti prijevremeno rođenim bebama jer olakšavaju sisanje bebama koje se često bore s refleksom sisanja. Mogu biti korisni i djeci kod koje se sumnja na skraćeni frenulum, stanje u kojem je donje tanko tkivo jezika povezano s dnom usta, što često otežava dojenje. Šeširići mogu pomoći dok pedijatar ne preporuči sljedeće korake u terapiji.

 šeširić za bradavice.jpg Izvor: Shutterstock

Šeširići su privremeno rješenje za prve tjedne

Iako mogu pomoći mami i bebi prilikom uspostave dojenja, šeširići imaju i nekoliko loših strana. Ako vaša beba ne siše dovoljno snažno, može se smanjiti stvaranje mlijeka jer nema dovoljno stimulacije.

Također, potrebno je nešto više truda da mlijeko prođe kroz šeširić pa će bebi možda trebati pomoć u hranjenju. U tom slučaju pokušajte nježno stiskati različite dijelove dojke za vrijeme hranjenja.

Šeširići vam mogu otežavati dojenje ako ste izvan kuće, pogotovo ako još uvijek niste uspostavili ritam i način hranjenja koji vam odgovara zato je važno da se njima služite samo u nuždi i to maksimalno nekoliko tjedana dok se beba ne nauči sisati bez pomoći.

Bebu polagano pokušavajte odvikavati od šeširića tako što ćete hranjenje započeti s njim, a onda ga u nekom trenutku maknuti i dati bebi priliku da siše bez pomoći. Što više nudite bebi kontakt koža na kožu kako bi pokušala sama osjetiti bradavicu i povući.

Možda će vas zanimati

Najnovije