Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OBLIK BRADAVICA MOŽE ODREDITI USPJEŠNOST DOJENJA: Kako dojiti s ravnim ili uvučenim bradavicama

Autor Jelena Pervan

Žene često misle kako su oblici njihovih bradavica i dojki prepreka uspješnom dojenju, ali to ne mora uvijek biti tako.

 mama doji.jpg Izvor: Shutterstock

Oblik dojki gotovo da ne utječe na dojenje, no oblik bradavice može diktirati uspješnost dojenja. Neke žene imaju ravne, a neke uvučene bradavice što bebi može otežati povlačenje mlijeka, no dok god beba ima snage vući i pravilno zahvaća bradavicu, dojenje će funkcionirati jer će beba izvlačiti bradavicu sisanjem. Neće uvijek biti jednostavno, ali uz dobru pripremu i edukaciju, može biti uspješno.


Pravilna pozicija i hvat dojke

Izdajalica vam može pomoći da na početku hranjenja nježno izvuče bradavicu i tako olakša djetetu hvatanje. Većina će se bradavica izvući kroz minutu ili dvije, a čim primijetite da je izašla, brzo je prebacite u djetetova usta.

Pazite da vam dojke nikada nisu prepunjene jer je iz takvih dojki puno teže izvući bradavicu. Da biste to postigli, dijete hranite 8 do 12 puta u periodu od 24 sata, piše portal Baby Goroo.

Posebnu pažnju posvetite djetetovoj poziciji i sisanju. Bebina usta trebaju biti širom otvorena i ispunjena dojkom. Kad je beba dobro pozicionirana, bradavica će se nalaziti na bebinom nepcu, na samom kraju.

 šeširić za dojenje.jpg Izvor: Shutterstock

Šeširići za dojenje

Kod uvučenih bi vam bradavice mogli koristiti šeširići za dojenje koji djetetu pomažu zahvatiti bradavicu i olakšavaju sisanje. Šeširiće je najbolje koristiti samo na početku hranjenja, dok bradavica ne izađe, a onda ih maknuti.

Nije ih poželjno dugoročno koristiti jer se beba može ulijeniti i naviknuti. Postoji mogućnost da vam se s vremenom bradavice ispupče, zbog dojenja, pa vam šeširići više neće trebati.

Zapamtite da mnoge majke doje unatoč ravnim i uvučenim bradavicama. Pomoći vam može savjetovanje s patronažnom sestrom ili laktacijskim konzultantom. Ako cijeli život imate ravne ili uvučene bradavice, a želite dojiti dijete, s pripremom i edukacijom krenite već u trudnoći.

Možda će vas zanimati

Najnovije