Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PORAST TEŽINE PO TJEDNIMA: Dojene bebe brže napreduju prva 3 mjeseca života, a one na formuli nakon trećeg mjeseca

Autor Sanja Matasić

Moguća su odstupanja jer svaka beba napreduje svojim tempom

 beba na vagi Izvor: Shutterstock

U prvih 5 mjeseci svoga života vaša će beba udvostručiti svoju porođajnu težinu, a u dobi od godinu dana i bit će teža čak tri puta više nego kada se rodila.

Kako je svaka beba priča za sebe, tako je i prirast njihove težine individualan. No Svjetska je zdravstvena organizacija (WHO) izračunala prosječan prirast težine, o kojem govorimo u ovome tekstu.

Na mjesečnim pregledima tijekom prvih 6 mjeseci bebina života pedijatar će redovito provjeravati je li prirast težine u granicama normale. Prema dosadašnjim saznanjima, bebe tijekom prvog tjedna nakon poroda gube 7 do 10 posto svoje porođajne težine, ali je do kraja prvog mjeseca života vrate pa čak i premaše.

Iako se razlikuje prirast težine kod dojenih i beba hranjenih adaptiranim mlijekom, do dobi od 2 godine liječnici koriste iste tablice. Evo koliki prirast težine možete očekivati po tjednu:

5 dana do 4 mjeseca: 170 g tjedno
4 do 6 mjeseci: 113 do 150 g tjedno
6 do 12 mjeseci: 57 do 113 g tjedno

Dojene bebe

Općenito, dojena novorođenčad do 3. mjeseca života dobiva na težini brže od beba hranjenih formulom. Zašto? Majčino mlijeko je dinamično jer mu se sastav mijenja, ovisno o bebinim potrebama. Baš zato količina izdojenoga maminog mlijeka, ako ga stavite u bočicu, bit će manja u usporedbi s količinom adaptiranoga mlijeka koji će zasititi bebu.

 Kako dojenje izgleda u stvarnosti Izvor: Shutterstock

Bebe, koje se hrane adaptiranim mlijekom trebaju više kalorija, a s obzirom da je formula statična, kako rastu, tako im se treba povećati količina mlijeka.

U prosjeku, dojene bebe piju oko 800 mililitara mlijeka dnevno u prvih 6 mjeseci života. Stoga, preporučuje se dojenje na zahtjev kako bi beba dobila sve potrebne kalorije i hranjive tvari.

Bebe hranjene formulom

Bebe koje se hrane adaptiranim mlijekom tek nakon tri mjeseca dobivaju na težini brže od beba koje su dojene

 beba pije na bočicu Izvor: Shutterstock

Ako se pridržavate uputa na pakiranju za adaptirano mlijeko, znat ćete sa sigurnošću koliko je beba pojela. No, također, lako je i pretjerati u hranjenju jer nije svako dijete isto.

Kako prepoznati da je dijete gladno?

• sisanje je bolno za mamu
• bebin urin je tamnožute boje
• zelenkasta stolica
• čujete grcanje dok beba pije
• beba nema najmanje 2 do 4 pokakane pelene dnevno
• primjećujete znakove dehidracije

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije