Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRILAGODBA NOVOROĐENČETA: Prvi tjedni malim su bebama kao neugodno buđenje! Stvorite okruženje iz maternice!

Pedijatar i autor bestselera 'The Happiest Baby on the Block', Harvey Karp, objašnjava i 5 jednostavnih tehnika koje možete primijeniti da bi se vaša beba što lakše prilagodila na vanjski svijet

 ultrazvuk bebe Izvor: Shutterstock

Prvi dani života vašoj su bebi nalik naglom i neugodnom buđenju jer život vani razlikuje se od  udobnog, vodenog okoliša vaše maternice. Bebi treba prilagodba na vanjski svijet, a premirno okruženje jednako joj je neobično kao  i intenzivni podražaji.

Pedijatar Harvey Karp, autor knjige Najsretnija beba u kvartu (The Happiest Baby on the Block) potiče mame da prvih mjesec dana pokušaju svome novorođenčetu replicirati okruženje maternice kako bi se ono sa što manje stresa prilagodilo novim uvjetima života. S tim ciljem predlaže pet tehnika, koje su lako primjenjive, a najučinkovitije su ako ih istodobno prakticirate.

1. Povijanje

Povijanje bebe zadovoljava njezinu potrebu za osjećajem sigurnosti koji joj je pružalo okruženje u maternici. Povijanje također kontrolira refleksne pokrete koji mogu prouzročiti buđenje i plakanje. Povijanje bebe noću pomaže boljem snu, ali samo pripazite da joj nije prevruće.

2. Bočni ili trbušni položaj

Ako je dijete nervozno, a vi ga pokušate položiti na leđa, ono će doživjeti kao da pada, što bi moglo još pojačati plač. Bebu smiruje ako je stavite u bočni položaj ili na trbuh, ali nikako je pritom ne ostavljajte bez nadzora niti je u tom položaju stavljajte na spavanje. Bočni ili trbušni položaj služe samo umirivanju bebe, a idealno je da je položite na sebe (dok ste u ležećem položaju).

3. Glas 'ššššš...' umiruje

Glasan, oštar 'ššš...' glazba je za bebine uši. Ovaj zvuk oponaša šuštanje vašeg krvotoka koji je dijete čulo u maternici. Također, to je i razlog zbog kojeg tzv. bijeli šum umiruje novorođenče.

4. Ljuljuškanje

Novorođe bebe su poput mornara koji je nakon 9 mjeseci plovidbe stigao na kopno. Ležanje u nepomičnom krevetiću može ih izbebzumiti. Ritmično, kretanje na njih ima gotovo hipnotički učinak. Ljuljačke, vožnja automobilom, ljuljuškanje bebe ili hodanje s njom u naručju također djeluju smirujuće. Nošenje u sling marami, dok obavljate svakodnevne zadatke, nije loša varijanta smirivanja.

 mama doji bebu Izvor: Shutterstock

5. Sisanje

Ponudite svojoj bebi bradavicu, bočicu ili dudu. Sisanje oslobađa 'umirujuće' hormone u bebinom mozgu.

Možda će vas zanimati

Najnovije